Lokale 'fame' via het Veem

Zes klanten of connecties van woningcorporatie Trudo sieren met hun gezicht al bijna een jaar de grote gevels van het Veemgebouw. Voor de één misschien wel de enige kans op maximale beroemdheid, voor de ander gewoon 'voor de leuk'. "Als ik met de trein de stad binnenrijd, kijk ik stiekem toch altijd even naar rechts."

Je moet het maar willen, een jaar lang met je gezicht op een gevel. Formaatje 20 bij 10 meter zo ongeveer. José van den Heuvel, op de oostgevel van het Veemgebouw geflankeerd door Ed en Jörg, hoefde niet lang na te denken toen woningcorporatie Trudo haar hier voor benaderde. "Ik vond het wel een eer dat ze me vroegen. Dichter bij beroemd zijn, zal ik waarschijnlijk nooit komen. Heb nog wel thuis even overlegd, maar toen gedacht: laat ik het maar gewoon doen." Aan de westzijde hangt het grote, kale en vrolijke gezicht van Mohamed Bellahssen, een horeca-ondernemer uit Woensel-West. "Ik heb meteen 'ja' gezegd, toen Trudo me hier voor vroeg", zegt 'Mo', zoals hij onder bekenden door het leven gaat. "Zonder lang over de gevolgen na te denken."

Herkend
Sinds Mo en José met hun beeltenis aan de gevel van het Veem hangen, zijn ze er vaak door vrienden en bekenden op aangesproken. Echt herkend op straat door vreemden, kwam minder voor. José: "Ik ben het niet direct aan de grote klok gaan hangen, maar krijg nog steeds regelmatig foto's en filmpjes van bekenden die me ineens herkennen. Een kennis van me die in het Catharina Ziekenhuis werkt, zag me zelfs vanuit het raam daar hangen. Dat is toch zeker een kilometer van het Veem vandaan."

Mijn poster bleef netjes hangen na de storm. Het zal door mijn dikke kop komen.

• Mohamed Bellahssen, 'fotomodel' op het Veem

Zwaartekracht
Bij een storm kwamen er onlangs delen van twee van de drie posters aan de westgevel naar beneden. Die van Mo bleef als enige ongeschonden. "Dat zal mijn dikke kop geweest zijn, hè", lacht Bellahssen. "Door de zwaartekracht ben ik niet bezweken." Maar er is wel iets anders met Mo's foto gebeurd, een paar weken terug. Boven zijn lip, prijkt sinds kort een sierlijk snorretje, dat er waarschijnlijk door bouwvakkers is aangebracht, toen ze op de steigers aan het werk waren die tegen het Veemgebouw zijn opgesteld. Mo kan er wel om lachen. "Maar om nou zelf ook zo'n snorretje te laten staan. Nee, dank je!"

Een tegenprestatie in de vorm van een huurkorting kregen de 'fotomodellen' niet voor het meewerken aan de Trudo-promotie. José: "Ik kreeg die foto wel van ze gemaild en daar was ik al heel blij mee. Ik gebruik 'm nu als profielfoto."

Laat je reactie achter