Links of rechts stemmen: het hangt er vanaf waar je woont
Bakfietsbuurt of rolluikentuinen: politieke voorkeur verschilt in Eindhoven sterk per wijk. In het centrum wordt veelal links gestemd, terwijl Achtse Molen en Aanschot rechtse bolwerken zijn.
Het was een verrassende uitkomst in 2018: politieke tegenpolen VVD en GroenLinks samen in één college. Op het eerste gezicht leek de links-rechtstegenstelling redelijk gelijk verdeeld over de stad. Linkse én rechtse partijen kregen allebei zo’n 40 procent van de stemmen. Middenpartijen zoals D66, DENK en 50PLUS kregen ruim 20 procent van de stemmen. Hoe dat dit keer uitpakt, met de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand, moet blijken.
Linkse rakkers
Op wijkniveau zijn de verschillen vaak behoorlijk. Rozenknopje, Oud-Gestel en Oud-Strijp zijn bijvoorbeeld overwegend linkse wijken, met PvdA en GroenLinks als grootste partijen. In Oud-Strijp wonen de meeste GroenLinks stemmers. In deze wijk stemde ruim één op de vijf inwoners op GroenLinks.
Niet in elke linkse wijk is GroenLinks even populair. Inwoners van Oud-Gestel stemden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld minder vaak dan gemiddeld op de coalitiepartij. De SP scoorde echter wel bijzonder goed in de wijk, met 11,9 procent van de stemmen. In heel Eindhoven haalde de SP 8 procent van de stemmen.
Ook het aandeel stemmen op het extreemrechtse Forum voor Democratie maakt wijk Oud-Gestel een vreemde eend in de bijt. Ondanks de overwegend linkse rakkers haalde Baudets partij ruim 12 procent van de stemmen tijdens de Europese Verkiezingen in 2019. Dit maakte Forum tot de derde grootste partij in Oud-Gestel, nog boven de VVD.

Achtse Molen en Aanschot slaan rechtsaf
In de wijken Achtse Molen en Aanschot wonen de meeste rechtse stemmers. De helft van de stemgerechtigden koos hier tijdens de verkiezingen voor een rechtse partij. Gemiddeld stemde in Eindhoven 36,6 procent op rechtse partijen.
In Achtse Molen en Aanschot kregen VVD en CDA de meeste stemmen. Het CDA kreeg in Achtse Molen zelfs bijna een kwart van alle stemmen in de wijk. In beide wijken wonen relatief veel mensen van 45 tot 65 jaar.
Middenpartijen - én PVV - staan voor veiligheid
Het aandeel stemmen voor middenpartijen is juist vrij consistent. Enkele wijken springen er echter uit: Erp, Ontginning en Oud-Woensel. Daar stemde ruim een kwart van de inwoners op de middenmoot. Uit de data van Buurtkijker Eindhoven blijkt dat dit samenhangt met de veiligheid in een wijk. Hoe minder veilig mensen zich in bepaalde wijken voelen, des te meer er op middenpartijen wordt gestemd.
Bovendien deed de PVV het tijdens de Europese Verkiezingen in 2019 ook goed in wijken waar mensen hun buurt een laag rapportcijfer voor veiligheid gaven. Data van het CBS laten zien dat er het meest op de PVV wordt gestemd in wijken waar relatief veel mensen met een migratieachtergrond wonen. Inwoners van Kortonjo, Rozenknopje en Oud-Strijp stemden het minst op de PVV. In deze wijken heeft minder dan 20 procent van de inwoners een migratieachtergrond.
Mariken van der Velden, politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vertelt dat dit verband in meerdere steden terug te zien is. “In deze wijken zijn het niet de migranten zelf, maar de mensen zonder migratieachtergrond die de PVV hun stem geven.” De meeste stemmen kreeg de PVV in wijken Halve Maan en Ontginning.
Laat je reactie achter