Leefbaarheid Eindhovense wijken onder druk

De leefbaarheid in Eindhovense aandachtswijken komt steeds meer onder druk te staan. Dat zeggen gemeente en corporaties Trudo en Woonbedrijf.
De instanties reageren hiermee op het rapport van Aedes. Daarin wordt geconcludeerd dat de
wijken die toch al met veel problemen kampen, verder achteruit zijn gegaan. Eén van de oorzaken volgens de onderzoekers: de instroom van mensen met een laag inkomen en problemen. Bijvoorbeeld statushouders en mensen met psychiatrische problemen of verstandelijke beperking, die door bezuinigingen vaker zelfstandig moeten wonen. 

Problemen
“Je ziet dat er steeds meer kwetsbare inwoners in deze buurten komen te zitten”, zegt de Eindhovense wethouder Wonen en Wijken, Yasin Torunoglu. “En dat vergt steeds meer van buurtbewoners.” Ook de wethouder wijt de concentratie van kwetsbare mensen in aandachtswijken aan onder meer de bezuinigingen in de zorg.
We zien dat de leefbaarheid in buurten achteruit gaat. Steeds meer bewoners hebben ondersteuning nodig.

corporatie Woonbedrijf

Ook Woonbedrijf erkent de problemen. Een woordvoerder laat weten:
“Woonbedrijf ziet wel dat de leefbaarheid in de buurten achteruit gaat. We zien dat er steeds meer bewoners in onze buurten komen die ondersteuning nodig hebben.”
 
Verdeeldheid
Onder buurtbewoners is er verdeeldheid over de situatie. Waar de een er erg prettig woont en blij is met de buren, vindt de ander het verschrikkelijk. Een van de buurtbewoners laat aan Studio040 weten dat hij al meerdere keren bedreigd is. Maar verhuizen kan niet vanwege het gebrek aan betaalbare woningen.

Leefbaarheid de lift in 
Er wordt, volgens de gemeente en  Eindhovense corporaties, veel gedaan om de leefbaarheid op te krikken. De oplossing ligt volgens corporatie Trudo bij het vermengen van groepen. Dat kan door iets duurdere huizen in volkswijken te realiseren en meer betaalbare woningen in middenklasse wijken. “Wij zijn bezig met een gedeelte van onze huizen te verkopen, zodat in die huizen mensen kunnen wonen die in een andere levensfase zitten”, laat Theo van Kroonenburg, directeur-bestuurder van Trudo, weten. “Je kunt je voorstellen dat als er verschillende soorten mensen in een straat of wijk wonen zij van elkaar kunnen leren. De buurtbewoners kunnen elkaar een beetje in de gaten houden. We zijn er druk mee bezig, maar het loopt inderdaad gestaag.”
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen