Kunstenaars in het lab: goed idee, vindt Den Haag

Veel Eindhovense initiatieven grepen mis bij het uitdelen van de landelijke cultuursubsidies. Maar het Bio Art Village van Jalila Essaïdi krijgt wél een bedrag van het Rijk.

Het Bio Art Lab van Jalila Essaïdi krijgt - als alles loopt zoals verwacht - zo'n vierhonderdduizend euro uit Den Haag. Dat terwijl er voor de ideeën voor een Designmuseum in Eindhoven geen cent wordt uitgekeerd als het aan de Raad voor Cultuur ligt. Die oordeelde bijna vernietigend over de plannen voor het museum, en stak over het Bio Art Lab de loftrompet.

Natuur onderzoeken
Biokunstenares Essaïdi werd bekend met haar uitvindingen als kleding van koeienmest en een kogelwerende huid met spinnendraad. Ze is de oprichtster van Bio Art Village, een terrein met professionele onderzoeksfaciliteiten waar kunstenaars in een echt laboratorium de natuur kunnen onderzoeken. Essaïdi is namelijk overtuigd van de kracht van deze combinatie. Als je mensen met goeie ideeeën in alle vrijheid laat experimenteren in een lab, meent zij, dan komt daar bijzonder werk uit - vaak ook nog met grote maatschappelijke impact. De Raad van Cultuur is het daarmee dus eens. Met het geld uit Den Haag kan Essaïdi het komende schooljaar weer een nieuwe lading talenten uitnodigen om onderzoek te doen in het Bio Lab. 

Bunker
Bio Art Village is gevestigd op de Constant Rebecquekazerne aan de Oirschotsedijk. De Duitsers bouwden daar in de Tweede Wereldoorlog een bunkercomplex, vermomd als liefelijk boerderijdorpje. De gebouwen zijn inmiddels verbouwd tot vergaderruimte, expositieruimte en in de oude gaarkeuken huist het huidige laboratorium.

Werkwijze
Hoewel de faciliteiten hetzelfde zijn als in een 'normaal' laboratorium, is de werkwijze is totaal anders. Essaïdi wil de kunstenaars alle vrijheid bieden en zo min mogelijk beperkingen opleggen. Tijd en geld mogen als het ware geen rol spelen. De talenten kunnen met ingang van komend schooljaar dan ook drie maanden op het terrein verblijven. En omdat veel onderzoeksmaterialen zelf worden geproduceerd op het terrein, zit ook daar geen strenge limiet aan. 

In september komt een nieuwe selectie van mensen met goede ideeën naar het lab in Eindhoven. De Raad van Cultuur heeft voor het komende jaar ruim vier ton aan het Bio Art Lab toegezegd.

Laat je reactie achter