Krijgt Traverse-Zuid Waalre bakstenen of betonnen klinkers?
Definitieve aanpak Traverse-Zuid Waalre laat nog even op zich wachten. Het college van B&W moet over een maand met alternatieven komen om de geluidsoverlast te minderen. De coalitie- én oppositiepartijen vinden dat er niet genoeg aandacht aan de geluidsoverlast besteed is.
Het college legt een definitief voorstel voor de Traverse-Zuid voor aan de raad. Het is een belangrijke weg die door heel Waalre loopt die nu wordt aangepakt. Met de herindeling van de weg, moet op de lange termijn zorgen voor zo’n dertig procent minder verkeer. Vooral doorgaand verkeer moet het dorp gaan mijden. Er is bijvoorbeeld gekozen om de weg te vernieuwen door bakstenenklinkers te plaatsen.
“Wij gunnen onze bewoners een moderne wasmachine. Het college gunt de bewoners een drilboor."
Kees de Zeeuw, D66
Die kleien klinkers zorgen voor geluidsoverlast bij de omwonenden. Het is volgens wethouder Uijlenhoet een moeilijk keuze: “Het was een complexe afweging tussen onder andere duurzaamheid, beeldkwaliteit, kosten en geluid. Wij hebben geluid wel degelijk meegewogen in het voorstel. Nu is er besloten minder prioriteit te geven aan geluid en wel aan de beeldkwaliteit.”
Voor de oppositiepartijen volstrekte onzin. Er zijn namelijk alternatieven die voldoen aan de beeldkwaliteit, duurzaam zijn én de geluidsoverlast verminderen. De stille klinkers, oftewel betonnen straatstenen.
Volgens De Zeeuw, raadslid van D66, is deze situatie kiezen tussen het geluid van een moderne wasmachine of een drilboor. “Wij gunnen onze bewoners een moderne wasmachine. Het college gunt de bewoners een drilboor.” Volgens De Zeeuw zijn de kleien stenen helemaal niet zuiniger, ze zouden elke 15 jaar aan vernieuwing toe zijn. De betonnen straatstenen hoeven elke 25 jaar vernieuwd te worden. “Dat is het neppen van je bewoners”, aldus D66.
Ook al deelden de coalitie- en oppositiepartijen de meningen over de geluidoverlast. Toch kon de coalitie zich niet in de argumenten van de oppositie vinden. Daan Damen, fractievoorzitter VVD, was het niet eens met de uitspraken van De Zeeuw. Damen: “De cijfers komen voor mijn gevoel uit de mouw geschud. Het hele verhaal klinkt dubieus.”
De discussie liep hoog op. Daarom is er nog geen stemming geweest. Het college krijgt nu een maand de tijd voor verder onderzoek. Daarna komen zij met vier alternatieven waarbij er gekeken wordt naar de geluidsoverlast.
Het duurt nog wel even voor met de werkzaamheden kan worden begonnen. De verwachting was dat in februari 2021 met de werkzaamheden van start zouden gaan.
Laat je reactie achter