De nieuwe Eindhovense pieten van sinterklaas Intochtcomite

Vraagtekens bij kosten nieuwe Eindhovense Pieten

De Eindhovense LPF is woedend. De reden: de kosten voor de nieuwe Eindhovense Pieten. Die kosten: 40.000 euro schoon aan de haak. 'Weggegooid geld', volgens de oppositiepartij. Coalitiefractie GroenLinks denkt daar anders over. "Het mag wat geld kosten."

"Waar gaan die centen naartoe?" foetert LPF-raadslid Tjerk Langman aan de telefoon. "Een social designer, sowieso al een vreselijke term, een communicatieadviseur en een make-up artist kosten 40.000 euro? En vervolgens zijn de mensen die tegen Zwarte Piet zijn nog niet blij. Het is één grote wanvertoning."

Even slikken
De mening van GroenLinks staat, zoals zo vaak, haaks op die van de LPF. De coalitiepartij is blij dat het uiterlijk van de Pieten in Eindhoven worden aangepast, na jarenlange discussie. Raadslid Samir Toub: "Als je een moeilijk vraagstuk zoals dit gronding aan wil pakken dan mag dat wat geld kosten. Wij zijn niet verbouwereerd over deze kosten."  

Coalitiegenoot VVD moest daarentegen wel even slikken. "40.000 euro is best veel geld. Maar de vraag is, is het teveel?", zegt raadslid Lex Janssen. "Als je hiermee rellen en gedoe de komende jaren voorkomt is het niet teveel. Maar of dat zo is valt nog te bezien."

Grote chaos
Als het aan Langman ligt valt dat zeker nog te bezien. "De meeste Eindhovenaren zijn het hier gewoon niet mee eens. Je lost hier het probleem niet mee op. En hoe kun je in deze tijd dat bedrag uitleggen aan de burger? Het is een grote chaos." Janssen nuanceert: "Dat de flanken niet blij zijn... Het gaat om de 70 procent daartussen. Volgens mij is dit een goede oplossing om een einde aan de discussie te maken. Dat je daar mensen met verstand van zaken voor moet inhuren kost nu eenmaal geld."

Kritisch blijven
Als je 40.000 euro afzet tegen de begroting van de gemeente is dat feitelijk een zeer klein percentage. Toch bekruipt ook de coalitiepartijen het gevoel dat het misschien, zeker in deze tijd, wel een onsje minder had gekund. Janssen: "Had het voor de helft gekund? Vast wel. Daar moeten we als coalitiepartij wel gewoon kritisch op blijven."

Toub houdt zich meer op de vlakte. "Tja, is het teveel... Je neemt het zekere voor het onzekere. Ik heb de specificatie niet gezien, ik weet het niet." De GroenLinkser is vooral blij met de nieuwe Pieten. En Langman, die is zijn uitgesproken zelf. "De specificatie van de kosten ontbreekt, die willen wij graag zien. Het is weggegooid geld en hier is het laatste woord nog niet over gesproken."

Laat je reactie achter