Studio040|Sammie Leermakers

Koning tegen Eindhovense sportclubs: 'We slaan ons er samen doorheen!'

Koning Willem Alexander liet zich dinsdagmiddag via een zoomsessie met Eindhovense sportclubs bijpraten over hun zorgen in coronatijd. Een afvaardiging van sportclubs, sportscholen en gemeente verzamelde zich voor deze bijzondere ontmoeting in de kantine van hockeyclub Oranje Rood.

De koning wilde graag van de sportclubs weten in hoeverre het ze nog lukt om hun leden te behouden en of de sfeer veel te lijden heeft onder de crisis. Hij nam daarbij gelijk ook de voetballers van PSV op de hak, die afgelopen weekend hun titelkansen zagen slinken, na verlies tegen Feyenoord.

De meeste sportclubs geven aan het uiteindelijk wel te overleven, maar dat de schade wel groot is, onder meer omdat de sponsoring op losse schroeven staat. De tennisclub is wel positief. "Bij ons is er nog steeds een wachtlijst en we zetten onze investeringen voor de aanleg van padel-banen en ledverlichting gewoon door."

Namens de zwemtak van PSV gaf iemand aan dat men daar bezig is met andere abonnementsvormen, die het Eindhovenaren mogelijk maakt om op een meer laagdrempelige manier met sport bezig te kunnen zijn.

Een woordvoerder van sportschool Essink gaf aan rekening te houden met 30 procent ledenverlies. Dat geldt voor eenderde van de Eindhovense sportverenigingen. De studentensportclubs signaleren juist een opvallende toename van het ledenaantal.

De gemeente Eindhoven liet de koning weten bezig te zijn met een Lokaal Sportakkoord, bedoeld om de eigen burgers breed weer aan het sporten te krijgen.

Een opvallend geluid laat de roeivereniging horen. Door de anderhalvemeter-regel heeft bij hun de eenpersoonsroeiboot flink aan populariteit gewonnen.

Uiteindelijk geeft de koning sportend Eindhoven een bemoedigende digitale schouderklop mee: 'We slaan ons er samen doorheen!'

Laat je reactie achter