Zorgen om kloof tussen oude bewoners en expats: 'Ze leven in hun eigen wereldje'
Eindhoven telt steeds meer mensen van buiten. Internationals uit alle hoeken van de wereld komen in de regio werken. Veel Eindhovenaren zien hun buurt veranderen, en zijn daar niet altijd blij mee. Ook het CDA en de SP zien de kloof, tussen expats en autochtone bewoners, groeien in de wijken.
In buurthuis De Mortel in de Achtse Barrier wordt er geregeld over gemopperd. Een dame op leeftijd, die in het buurthuis aan de koffie zit met een hele tafel vol leeftijdsgenoten, kan zich nog goed herinneren dat ze zich voor het eerst realiseerde wat de impact is van al die expats in de wijk. "Ik dacht opeens: wat brengen die huizen hier toch een hoop geld op! Minstens een tón meer! Later bleek dat daar iemand van ASML was komen wonen."
Graszoden
Niet alleen de huizenprijzen liggen hoger, ook de sfeer is veranderd. Het saamhorigheidsgevoel in de Achtste Barrier, dat vroeger heel sterk was, is volgens de bewoners van het eerste uur nagenoeg verdwenen.
"Zoals het vroeger was, is het niet meer", verzucht een man die al jarenlang vrijwilligerswerk doet in de buurt. Hij woont al meer dan 40 jaar in de Achtste Barrier. "In het begin was het gezellig hier, één grote familie. En iedereen wilde hetzelfde. We kochten zelfs graszoden samen in. Die sfeer van gezelligheid, het is jammer dat die is verdwenen."
Zijlijn
De internationals zelf geven het toe: bij de meeste buurtactiviteiten staan ze hoogstens aan de zijlijn. "Met carnaval ga ik altijd wel even kijken, maar meer als toeschouwer dan dat ik echt meedoe", zegt een expat, tijdens de lunch in een restaurant op de High Tech Campus.
Kloof
Ook de politiek maakt zich zorgen, zo bleek tijdens een debat vorige week op het Eindhovense stadhuis. Zowel de SP als het CDA signaleren een kloof tussen oorspronkelijke bewoners en internationals. "Dat mensen in hun bubbel leven is niet zo erg. Wel zorgelijk wordt het als bewoners in een buurt elkaar niet meer spreken", zegt CDA-voorman Remco van Dooren. "De grote toestroom van expats naar Eindhoven leidt ertoe dat buurtgenoten elkaar vaak niet meer kunnen verstaan", vult Jannie Visscher van de SP aan.
Taalbarrière
Specifiek beleid om de kloof tussen oorspronkelijke bewoners en internationals te dichten is er niet. Bewoners van de Achtse Barrier hebben wel een oplossing in gedachten. "Ze moeten gewoon eens in het buurtblaadje 't Barrierke kijken wat hier allemaal te doen is", oppert een vrijwilligster die met een kan koffie rondloopt. "Schuif maar aan, er is altijd wel wat te beleven." Dan realiseert ze zich dat 't Barrierke niet in het Engels verschijnt. "Misschien best een goed idee om het eens te vertalen..."
Laat je reactie achter