Foto buitenkant Evoluon Studio040

Eindhoven krijgt 'klap in het gezicht' van Raad van Cultuur

De Raad voor Cultuur heeft een negatief advies uitgebracht voor Complex, het Eindhovens instituut voor design en technologie.

Het advies houdt in dat er waarschijnlijk geen rijksgeld gaat naar het initiatief. De organisatie had een aanvraag gedaan voor een subsidie van 1 miljoen euro per jaar. Daarmee wilde het in de landelijke basisinfrastructuur van cultuur komen.

In plaats van Complex krijgt het Amsterdamse 'Waag', een positief advies. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgt de adviezen van de Raad van Cultuur doorgaans op. 

Volgens Monique List, wethouder cultuur en design van de gemeente Eindhoven is het negatieve advies een flinke teleurstelling . “Dit is een klap in ons gezicht. Design en technologie zitten in ons Eindhovens DNA en dat wordt ook goed weerspiegeld in de plannen."

Tekst loopt door onder de video

Op losse schroeven
Met het negatieve advies komt het Complex-initiatief op losse schroeven te staan. "De rijksbijdrage was naast de financiering van de provincie en de gemeente een belangrijk fundament om een plek te realiseren waar de verbinding tussen design en technologie permanent zichtbaar wordt", zegt List, "Nu is het aan Complex om met haar partners te kijken of en hoe we verder kunnen."

Complex is ontstaan door een samenwerking van de Dutch Design Foundation, de TU/e, Design Academy Eindhoven en designinstelling MU. Het Van Abbemuseum is samenwerkingspartner.

Uit balans
Met het negatieve advies raakt volgens de gemeente ook de balans verder zoek tussen de verdeling van cultuurgeld tussen de Randstad en andere provincies. De Raad van Cultuur meldt dat veertig procent van de nieuwe instellingen die geld tegemoet kunnen zien zich buiten de randstad bevindt. Buiten de Randstad bevindt zich echter meer dan de helft van de Nederlandse bevolking.

Laat je reactie achter