Studio040| Alain Heeren

Bevrijding van Eindhoven op ingetogen wijze herdacht

Eindhoven heeft zaterdagavond de bevrijding herdacht. Het was zaterdag 77 jaar geleden dat geallieerde militairen de stad bevrijdden.

Net als vorig jaar zorgde corona nog voor de nodige beperkingen, al was er wel vele meer mogelijk dan in 2020. Enkele honderden genodigden konden de herdenking bijwonen. Zij zaten op stoelen die op voldoende afstand van elkaar waren geplaatst.

De ceremonie begon met een reportage die gemaakt was bij het bezoek van Eindhovenaren aan Normandië. Zo'n 90 middelbare scholieren bezochten daar de afgelopen week plekken die een belangrijke rol speelden bij D-Day, het begin van de bevrijding. Daarnaast was er een groep wielrenners uit Eindhoven in zusterstad Bayeux in Normandië. Zij brachten het bevrijdingsvuur per fiets van Bayeux naar Eindhoven.

Met het bevrijdingsvuur stak burgemeester Jorritsma het herdenkingsvuur op het Stadhuisplein aan. Het vuur brandt tot begin oktober op het monument.

In zijn traditionele toespraak verwees burgemeester Jorritsma naar de huidige coronacrisis. "Tot op de dag van vandaag kennen we niet de bewegingsvrijheid die we hadden van vóór maart 2020. We verlangen er allemaal naar. Het is een grote opgave om geen handen te schudden, afstand houden, alsmaar te testen, geen grote feesten of festivals te kunnen bezoeken, onbegrensd te reizen of intens te knuffelen met hen die ons lief zijn."

Daarbij verwees hij ook naar recente incidenten waarbij demonstranten Jodensterren droegen. "Wat pijn doet zijn de vergelijkingen die gemaakt worden met de Tweede Wereldoorlog. Die doen groot onrecht aan de offers die mensen brachten, het verdriet dat ze tot op de dag van vandaag voelen, het gemis van hun omgebrachte dierbaren en de herinneringen aan de vele afschuwelijke gebeurtenissen."

Jorritsma herinnerde de aanwezigen aan de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting: "Laten we nadenken voor we spreken zodat we anderen niet onnodig kwetsen. Merel Morre zegt het zo mooi in een van haar gedichten: ‘Je kunt zeggen wat je wilt - Maar het hoeft niet.’ "

Laat je reactie achter