Studio040 / Alain Heeren

Kick Out Zwarte Piet blaast demonstratie af

De demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zondagmiddag op het Stadhuisplein gaat niet door. De organisatie zegt op Facebook dat ze er te weinig vertrouwen in hebben dat de politie hen kan beschermen tegen andere groepen demonstranten.

De gemeente Eindhoven gaf KOZP vrijdagavond toestemming om te demonstreren op het plein, net als anti-islamorganisatie Pegida. De twee demonstraties zouden tegelijkertijd plaatsvinden. Hoe de twee groepen uit elkaar gehouden zouden worden, wilde de gemeente niet toelichten.

Volgens de vergunningen zou Pegida met 30 demonstranten mogen staan op de hoek van het Stadhuisplein en de Wal, voor de vroegere ABN Amro. KOZP zou de rest van het plein mogen gebruiken met 400 demonstranten.

Zaterdag liet Pegida weten ontevreden te zijn met de voorwaarden die de gemeente stelt aan de demonstratie. Zo had de organisatie aangekondigd spiegels mee te nemen "om KOZP en spiegel voor te houden", en dat mag niet volgens de vergunning. Pegida besloot daarom aan te sluiten bij een andere demonstratie vóór Zwarte Piet, op de Markt. De gemeente staat dat toe, maar de demonstranten mogen niet gezamenlijk van de Markt naar het Stadhuisplein lopen.

Vuurwerk
Volgens Kick Out Zwarte Piet wilden voorstanders van Zwarte Piet hen gaan bestoken met vuurwerk. De organisatie vindt dat de gemeente en de politie te weinig zouden doen om dat te voorkomen. "De omstreden racistische karikatuur zwarte piet is anno 2020 de mascotte geworden van hooligans, rechts-extremisten en onversneden racisten die bereid zijn om geweld te gebruiken."

Ook zeggen ze dat "de politie en gemeente ons met repressieve maatregelen zodanig beperken dat we niet in staat zullen zijn om onze stem op een krachtige en waardige manier te laten horen".

De demonstratie van Pegida was aangekondigd als tegendemonstratie tegen de manifestatie van KOZP. Of Pegida zondag nog steeds wil komen demonstreren in Eindhoven, is nog niet bekend.

Laat je reactie achter