Jorritsma: "Verbod vuurwerk is niet te handhaven"

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma denkt niet dat een vuurwerkverbod gaat helpen tegen vuurwerkoverlast.

Landelijk is er een politieke meerderheid voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Na jarenlange discussie lijkt er nu een verbod te gaan komen. Toch voelt Jorritsma er niets voor. "Als we een verbod invoeren, dan moet ik achter elk vuurwerkafstekend figuur een politieagent zetten. Dat gaat niet gebeuren."

Ik denk dat dit een uitstervend fenomeen is.

• burgemeester John Jorritsma

Bewustwording
De burgemeester denkt wel dat er in Nederland op een andere manier moeten worden gekeken naar het afsteken van vuurwerk. "Als je ziet wat het doet met de omgeving, met omstanders, met dieren, ga zo maar door. Dan moeten we ons afvragen of we nog wel deze kant op willen blijven gaan", aldus Jorritsma. "Ik denk dat dit een uitstervend fenomeen is." Wethouder Rik Thijs is het met hem eens. "Tijdens Oud en Nieuw noemen we vuurwerk vuurwerk, maar de rest van het jaar zijn het eigenlijk gewoon bommen. Dat begint wel te wringen."

Geen grote incidenten in Eindhoven
Jorritsma kijkt verder tevreden terug op afgelopen Oudjaarsdag in Eindhoven, dat zonder al te grote incidenten is verlopen. "Wij hebben geen naam dat er veel incidenten gebeuren tijdens de jaarwisseling", laat hij weten. "Dat betekent niet dat er geen overlast wordt ervaren, maar hevige incidenten zijn uitgebleven. En daar ben ik erg blij om."

Onderzoek
Momenteel is er een onderzoek gaande over het vuurwerkoverlast. De resultaten daarvan zullen eind deze maand gepresenteerd worden.

Laat je reactie achter