Jorritsma verbiedt ook nieuwe demonstratie Pegida

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma heeft ook de aangekondigde demonstratie van anti-islam-beweging Pegida voor komende zaterdag verboden.
Eerder liet hij al weten een demonstratie komende donderdag bij de Eindhovense Al Fourqaan-moskee, tijdens het Suikerfeest, niet toe te staan. Daarop besloot Pegida een aanvraag te doen voor zaterdag, maar ook daar krijgt de beweging nu geen toestemming voor.

'De gronden waarop ik dit weiger, is dat ik niet kan voorkomen dat er rellen ontstaan, ondanks de grote inzet van politie en hulpdiensten. Dat geldt voor donderdag, en zaterdag is de situatie niet gewijzigd', reageert Jorritsma.

Tekst gaat door na de video
Het uiteindelijke besluit was geen makkelijke, zegt Jorritsma. 'Er is veel verhitting in de samenleving. Er komen mogelijk veel tegendemonstranten naar Eindhoven. Ik heb dan een afweging te maken. Ik moet het grondrecht van vrije meningsuiting dienen. Van Pegida, dat respecteer ik, hoezeer ik het er ook mee oneens ben. Anderzijds, moet ik wikken en wegen wat dat betekent voor de samenleving en voor mijn stad. Stel je woont bij de moskee, wat doet dat met je spullen, je gezin en je huis.'

Jorritsma spreekt dan ook van een duivels dilemma. 'Het is een dilemma waar ik heel erg mee worstel. Waar ik ook hulp bij nodig heb. Ik zou graag willen dat een rechter aangeeft: is het grondrecht een absoluut recht of een relatief recht. Moet ik het altijd en overal toestaan, of kan ik voorwaarden stellen, zodat ik kan beperkingen kan opleggen om te voorkomen dat er rellen ontstaan.'

De buurtbewoners gaven eerder al aan dat ze nieuwe demonstraties van Pegida niet zien zitten. Ze storen zich ook aan de provocaties van de anti-islam-beweging. Die ging eerder bijvoorbeeld barbecueën bij de moskee tijdens de vastenmaand Ramadan.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen