advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Jorritsma: 'Lockdown zou onverantwoord zijn'

Het volledig op slot gooien van het openbare leven, een zogenoemde lockdown, is op dit moment onverantwoord. Dat zegt de Eindhovense burgemeester Jorritsma.

De roep om zo'n lockdown wordt steeds luider. In andere Europese landen gaat ook bijna alles op slot, om het coronavirus in te dammen. Zo mogen in Italië, Spanje, Frankrijk en België mensen alleen nog de deur uit voor essentiële levensbehoeften, met bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt of apotheek.

Verlamming
Jorritsma vindt het niet verstandig. "Het gevaar met een lockdown is dat het land wordt verlamd. In andere landen gaat men daar anders mee om. Ik vertrouw op onze deskundigen en ik denk net als onze experts dat het niet verantwoord is." De burgemeester wijst om de impact die een lockdown heeft. Bedrijven staan volledig stil, en dat kan funest zijn voor de regio. "Ik ben heel blij dat de bedrijven hier actief blijven daar waar dit mogelijk is. En ja, er moet ook nog steeds gewoon brood op de plank komen."

Klemmend beroep
Jorritsma deed afgelopen dagen vooral een klemmend beroep om mensen om de adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid op te volgen. Dus: thuis blijven, alleen de deur uitgaan als dat nodig is en drukke plekken vermijden. De aanleiding was ook duidelijk: veel mensen trokken er de afgelopen dagen juist wel op uit. Het was druk in parken, bouwmarkten en milieustraten. "We verwachten dat mensen meewerken. Niet omdat er anders een bekeuring op staat, maar omdat je je sociaal wilt gedragen naar je omgeving. Ik was zondag echt 'really pissed' dat tachtig procent dat doet en twintig procent denkt, dat is niet voor mij."

Verantwoordelijkheid
Jorritsma: "Deze groep mensen draagt bij aan het feit dat er de komende tijd nog meer druk komt te leggen op de medische zorg.  De verspreiding van het coronavirus gaat immers niet automatisch, maar via mensen. Als je die verantwoordelijk niet hebt, dan hoor je niet in deze samenleving thuis."

Mentaliteit
Jorritsma was afgelopen weekend dus woedend, maar heeft ook wel een verklaring. "Enige eigengereidheid past ook wel bij de Nederlandse mentaliteit. We zijn een egalitair land. Gezag is iets dat vaak ver weg is. Soms ben ik wel eens jaloers op landen waar ze kunnen zeggen: zo is het en niet anders. Dat egalitaire zorgt er ook voor dat mensen denken: ik ga net zover totdat iets niet meer mag."

Laat je reactie achter