Drukte op Stratumseind - coronaregels onder druk Studio040 / Chris Bakker

Jorritsma maakt zich zorgen om 'tweede golf'

Burgemeester Jorritsma maakt zich zorgen over de tweede golf coronabesmettingen die zich in Eindhoven en omgeving lijkt aan te dienen.

Om die in te dammen gelden vanaf zondagavond strengere maatregelen in Eindhoven en omgeving. Jorritsma was al de hele week in overleg met Den Haag en de veiligheidsregio, en wist dat deze verscherping er aan zat te komen. "Je hebt normaal, zorgelijk en ernstig. Wij zijn nu zorgelijk geworden. Als je kijkt naar die gebieden in de randstad, die vorige week zorgelijk waren, die zitten nu al tegen ernstig aan. Dus wat dat betreft maak ik me zeker zorgen over de tweede golf, zoals het RIVM die heeft aangekondigd."

De burgemeester van Eindhoven ergert zich dood aan de steeds laksere manier waarop veel mensen omgaan met de veiligheidsmaatregelen. "Kijk maar in de supermarkt. Er is niemand meer die je mandje of karretje meer schoonmaakt, en bij de kassa lopen mensen gewoon weer over elkaar heen". Ook de beelden van het Stratumseind die vorige week bij Studio040 te zien waren, vond hij ergerlijk. "De geest was uit de fles. Dat was duidelijk. Zo'n horecaman is geen boa, die kan er niet voortdurend op toezien dat mensen zich gedragen. Dus die ondernemers verwijt ik het niet." Het zijn volgens Jorritsma de mensen die elkaar na een paar biertjes in de armen vallen, en vervolgens weer in een openbare ruimte komen, die verantwoordelijk zijn voor het oplopen van de besmettingen.  

Lappendeken
Aparte regionale maatregelen voor Eindhoven komen er voorlopig niet. Jorritsma gelooft niet zo in een 'lappendeken' van verschillende maatregelen in het land, en de andere burgemeesters in Brabant zijn het daar volgens hem unaniem mee eens. "We zijn zo'n klein landje, laten we het alsjeblieft een beetje overzichtelijk houden en met zijn allen naar dezelfde marsmaker luisteren."

Laat je reactie achter