SQ Vision - Sem van Rijssel

Jorritsma indirect terechtgewezen voor term 'burgeroorlog'

Termen als 'burgeroorlog', die burgemeester Jorritsma zondagavond gebruikte in een terugblik op de rellen in Eindhoven, helpen niet om de spanning in de samenleving weg te nemen. Dat stelt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad maandagavond.

"Wij hebben als burgemeesters een verantwoordelijkheid om goed op te letten wat we zeggen. Want woorden doen er wel degelijk toe", zei Bruls, zonder de naam van Jorritsma te gebruiken. "Wie de schoen past, trekke hem aan."

Het gaat erom dat je moet uitkijken met grote woorden, door de situatie van dit moment te kenschetsen als 'het lijkt wel oorlog' en 'het kan nog wel heel lang gaan duren'. Jorritsma sprak zondagavond op het Stationsplein zijn afschuw uit voor de camera's van regionale en landelijke media: "Ik ben bang dat we op deze manier op weg zijn naar een burgeroorlog. Dan moeten we het leger gaan inzetten."

Onverstandig
Maar Hubert Bruls vindt dat soort woorden dus onverstandig. "Je weet niet alles, maar dat is geen alibi om dan maar hele grote woorden te gebruiken. Het is nu vooral belangrijk om het onderscheid te maken tussen mensen die voor hun mening uitkomen en mensen die bewust alleen maar zijn gekomen om te rellen. Ik krijg veel mailtjes van mensen die zeggen: Pak ze aan! Sla er op los! Dat helpt niet, zeg ik dan. Dat is niet de manier waarop je als rechtstaat moet reageren op deze situatie. Daar hebben we genoeg slechte voorbeelden van gezien. Zowel in Nederland, als daarbuiten.

Laat je reactie achter