Jorritsma: 'Geen Pegida-demonstraties meer bij moskee'

Als het aan de Eindhovense burgemeester Jorritsma ligt, komen er geen demonstraties van Pegida meer bij een moskee in de stad.
Voortaan mag de anti-islambeweging hiervoor alleen nog op het Stadhuisplein terecht. Niet meer bij een moskee dus. 'Over my dead body', aldus Jorritsma dinsdagavond tegen de gemeenteraad.

De burgemeester kreeg volop steun van fracties in de gemeenteraad over zijn optreden rond alle tumult met Pegida in zijn stad. De afgelopen maanden vroeg Pegida keer op keer een demonstratie aan bij de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel. Vooral eind mei mondde dit uit in rellen, na provocaties van Pegida en de komst van tegendemonstranten. Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen, verbood Jorritsma Pegida om opnieuw bij de moskee te demonstreren. Hij gaf aan te worstelen met een dilemma: ruimte geven aan de vrijheid van meningsuiting en het waarborgen van de veiligheid.

Onder meer VVD, D66, GroenLinks en SP waren vol lof over het optreden van Jorritsma. 'Het zijn moeilijk keuzes die hij dan moet maken. Dilemma's. Hij heeft daarin goed belangen afgewogen en gehandeld', aldus D66-raadslid Jorien Migchielsen.

Om voortaan situaties zoals met Pegida, maar ook de uit de hand gelopen demonstratie van Kick Out Zwarte Piet, te voorkomen, pleitte CDA voor één vaste plek voor alle demonstraties in Eindhoven. 'Het Stadhuisplein is hiervoor geschikt. Op dit Malieveld van Eindhoven kunnen grote groepen mensen samenkomen en hier staan hulpverleners en agenten paraat als er wat gebeurt.' 

Toch kreeg dit idee van CDA weinig steun. De meeste fracties vonden 't te rigoureus. Ook Jorritsma gaat hier niet in mee. Hij wil per geval blijven bekijken of er op een specifiek aangevraagde plek kan worden gedemonstreerd. 'Als je tegen Eindhoven Airport bent, wil de daar ook graag demonstreren. Als zoiets niet tot verkeersproblemen leidt of mogelijke ongeregeldheden, dan moeten we dat mogelijk blijven maken.' 
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen