Studio040

Jorritsma: “Dat derde station komt er”

Als het aan burgemeester Jorritsma ligt komt er een derde treinstation in Eindhoven.

Dat heeft hij gezegd tijdens de opening van het Centraal Station. “We zijn bezig met KnooppuntXL, het gebied tussen het Philips Stadion en de Dommel. Dat gaat in de komende 15 tot 20 jaar ontwikkeld worden tot een woon-, werk- en recreatiegebied”, legt burgemeester Jorritsma uit. “Daar zal opstap komen, zodat ook de universiteit beter gefaciliteerd wordt. Dus dat derde station zit er op termijn gewoon aan te komen.”

Het predicaat Centraal Station geeft het belang aan van het treinstation. Je kan gewoon niet meer om Eindhoven heen. Niet alleen op nationaal niveau, maar zeker ook op internationaal niveau.

• burgemeester John Jorritsma

Eerste Centraal Station
Eindhoven heeft het eerste station in Brabant dat het woord Centraal mag toevoegen aan de naam.

Volgens de burgemeester werd het hoog tijd voor zo’n predicaat: “Het predicaat Centraal Station geeft het belang aan van het treinstation. Je kan gewoon niet meer om Eindhoven heen. Niet alleen op nationaal niveau, maar zeker ook op internationaal niveau.” Wendy de Wild van ProRail vult hem aan. “Eindhoven heeft een van de belangrijkste stations van Zuid-Nederland. Ook voor het internationale treinverkeer. Het is echt een hub. ”

Het is echt mooi dat ik nu een authentiek stukje Eindhoven in mijn huis kan hebben.

• winnaar Stef Tiersma

Blauwe borden
Ook werden de oude blauwe borden aan de winnaars uitgereikt. Stef Tiersma is een van de gelukkige winnaars. Hij heeft een heuse coupé in zijn woonkamer en zo’n blauw bord is een mooie aanvulling. “Het is echt mooi dat ik nu een authentiek stukje Eindhoven in mijn huis kan hebben”, vertelt hij trots.

Criteria
Om het predicaat Centraal Station te krijgen moet de stad wel aan verschillende eisen voldoen. De stad moet meer dan 100.000 inwoners hebben en er moeten minimaal 40.000 reizigers dagelijks via het station reizen. Aan één criterium voldoet Eindhoven echter niet. De stad moet volgens de richtlijnen van ProRail minimaal drie stations hebben. Die komt, als het aan de burgemeester ligt, er snel aan.

Laat je reactie achter