Gemeente Eindhoven

Jorritsma betreurt ophef en belooft busbaan te negeren

De Eindhovense burgemeester Jorritsma belooft met zijn dienstauto geen gebruik meer te maken van de busbaan, na alle ophef die hierover is ontstaan.

Alleen bij strikt noodzakelijke gevallen, zoals crises of bij calamiteiten, geldt er wat betreft Jorritsma nog een uitzondering. Dan kan zijn dienstauto, een Audi e-tron, nog wel op de busbaan te vinden zijn. 

Ontheffing
Jorritsma laat in een brief aan de gemeenteraad weten spijt te hebben. “Ik betreur de ontstane onrust. Dit is niet in het belang van de stad en laat mij niet onberoerd. Om die reden heb ik besloten er nog explicieter op toe te zien dat er alleen in strikt noodzakelijke gevallen van de busbaan gebruik wordt gemaakt.” De burgemeester heeft ambtenaren inmiddels de opdracht gegeven om een verleende ontheffing voor het gebruik van de busbaan te laten aanpassen.

Commotie
Deze week is er veel commotie en media-aandacht voor die regeling, en het gedrag van Jorritsma. Buschauffeurs toeterden naar de dienstauto van de burgemeester, als deze over de busbaan reed. Dat leidde tot ergernis bij de burgervader. Hij klaagde bij Hermes. Chauffeurs kregen vervolgens te horen dat ze niet meer mochten claxonneren naar de burgemeester.

Verontwaardiging
De actie van Jorritsma leidde tot verontwaardiging op sociale media. Veel mensen stelden dat hij zich hiermee verheven voelt boven anderen. De gemeente verdedigde de ontheffing door te zeggen dat het praktisch is voor Jorritsma dat hij snel van a naar b kan, en dat de busbaan dan handig is.

Laat je reactie achter