Studio040| Pleun Wolters

Jongens graven bunker om oorlog te herdenken

Om de oorlog te herdenken en ook een beetje omdat ze zich verveelden, maakten Alex, Louis, Wouter en Jort een bunker op een geheime plek in de buurt van de Tongelresestraat. "Als die soldaten er niet waren geweest hadden we hier allemaal Duits gesproken."

Zo op het eerste gezicht zie je niks, maar dat is natuurlijk ook de bedoeling van een bunker. Pas als je er pal voor staat, valt het op: een pallet verzonken in de grond met lappen gras eroverheen. Daaronder gaapt het gewelf dat de jongens in een paar dagen tijd hebben gegraven in een verlaten tuin in hun buurt.

Een eindeloos aantal emmers met zand moest worden weggevoerd. Jort had de vellen aan zijn handen hangen en Alex' splinternieuwe sneakers zijn nu niet meer hagelwit maar egaal grijsbruin. Maar de bunker ligt er, tot hun trots.

Als die soldaten er niet waren geweest hadden we nu allemaal Duits gesproken

• Wouter Bunt - bunkerbouwer

Het is even manoeuvreren langs de spijkers maar als je je laat afdalen kom je in een grote koele en pikdonkere ruimte terecht. Bovenin zijn raampjes om doorheen te schieten, en het gewelf heeft zelfs nog een bij-ruimte. Op het luik dat de bunker afsluit ligt een soldatenhelm uit de Tweede Wereldoorlog, helemaal in stijl.

"In mei wordt alles van de oorlog herdacht" legt Wouter uit, "en deze bunker hebben we ook een beetje daarom gemaakt. Want als die soldaten hier niet waren geweest om ons te bevrijden hadden we nu allemaal Duits gesproken." Hij gruwelt bij de gedachte.

De vier bunkerbouwers hebben zich voorgenomen om tijdens Dodenherdenking op 4 mei ook écht twee minuten stil te zijn. Bevrijdingsdag gaan ze vieren met chips en cola, ín de bunker uiteraard.

Laat je reactie achter