Studio040

Jeugd hervat training, zonder high-fives en partijtjes

Na zes weken gedwongen binnen zitten, mag de jeugd sinds vandaag dan eindelijk weer de sportvelden op. Met de nodige aanpassingen, zeker voor de oudere jeugd (13-18). Voor hen moet de inmiddels 'heilige' anderhalve meter namelijk ook op het sportveld strikt worden nageleefd. Een pittige test, ook voor de trainers.

De zon breekt weer voorzichtig door boven het Eindhovense sportlandschap. De terugkeer van de jeugd op de diverse buitensportvelden betekent voorlopig het einde van de oorverdovende stilte die de clubs anderhalve maand in zijn greep had. Een klein geluksmomentje voor alle clubbestuurders, toch niet te benijden in deze periode vol financiële zorgen.


Trainen zonder angst.....

“De kinderen hebben de schoenen weer uit het vet gehaald”, glundert Hennie van der Gouw van voetbalvereniging RKVV Brabantia. “En onze trainers staan te popelen om met ze aan de slag te gaan” Ook hockeyvereniging Oranje-Rood  is er klaar voor. “Bijna alle jeugdteams hebben aangegeven deze week te willen starten”, zegt technisch manager Sven van der Most. “Toch opvallend, gezien alle zorgen rondom groepsvorming deze tijd. Nog opvallender is, dat ook de meeste trainers weer aan de slag willen. Ze komen nu – zij het op afstand – in aanraking met grote groepen kinderen. Dat is nogal wat. Maar waar je misschien angst zou verwachten, zien we vooral bereidheid om aan de gang te gaan.”

...... en zonder wedstrijdjes en schouderklopjes

Na het verlossende woord van premier Rutte afgelopen week, stonden de clubs voor de opgave om halsoverkop een anderhalvemeter-programma uit de grond te stampen. Want boven de 13 jaar zijn schouderklopjes, high-fives, laat staan bodychecks taboe, ook op het sportveld. Trainer Ad Peeters neemt deze week daarom een speciale stok van anderhalve meter mee, om de kinderen nog maar eens bewust te maken van die zo heilige 150 centimeter. “We hebben ook de lijnen op de baan nog. Die staan 120 cm van elkaar verwijderd, dus dat is al een mooi referentiepunt.”

De bal overspelen wordt al snel saai. Ze willen partijtjes. Maar dat gaat nu even niet.

• Sven van der Most, Oranje-Rood

Ouders nog niet welkom

Volgens Sven van der Most (Oranje-Rood) stelt het afstandscredo de club voor een grote uitdaging, zowel voor de oudere, maar zeker ook de jongere jeugd. “Oké, de jongsten kunnen zich vrij bewegen, maar moeten wel bij de poort van het park worden afgezet en opgehaald door pa of ma. Dat is logistiek nog best een klus. Voor de oudere jeugd zit die opgave 'm meer in de trainingen zelf. De bal overspelen kan prima op anderhalve meter of meer afstand. Maar dat wordt al snel saai. Ze zijn gaan hockeyen vanwege het partijtje, de wedstrijdjes. Die zitten er nu even niet in. Dus moeten we andere spelvormen bedenken. Daar zijn we nog druk mee bezig.”

Treintjes

De voetbaltrainers van Brabantia zijn volgens Hennie van der Gouw allemaal geslaagd voor de bijspijkercursus 'trainen-in-coronatijd'. "Die afstand is heilig tijdens de trainingen op het veld, maar ook daarbuiten, tot en met de fietsenstalling aan toe."

Bij Eindhoven Atletiek weet men nog niet precies hoe de anderhalvemeter-trainingen eruit gaan zien. Ad Peeters: “We moeten bepaalde dingen anders doen. Onze lopers vormen bijvoorbeeld graag treintjes om gemakkelijk sprints te kunnen trekken. Dat kan nu even niet, want er moet ruimte tussen zitten. Dus het zullen meer individuele trainingen gaan worden.”


Weerzien

Los van alle afstandszorgen, draait het bij de herstart van het sportleven toch vooral om het weerzien op het veld; daarover zijn de sportclubvertegenwoordigers eensgezind. “Ze hebben elkaar anderhalve maand niet gezien en nauwelijks een bal aangeraakt”, zegt Hennie van der Gouw (voetbalvereniging RKVV Brabantia). “Daar kijken die kinderen en wij als trainers al weken enorm naar uit. Het is mooi dat het eindelijk weer zover is.”

Laat je reactie achter