Jeroen Dijsselbloem beëdigd tot burgemeester van Eindhoven
Jeroen Dijsselbloem is dinsdagavond geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Eindhoven. De oud-minister van Financiën legde, onder het toeziend oog van de media en de gemeenteraad, de eed af. Hij is benoemd voor een periode van zes jaar. "Ik heb er zin in."
Na de installatie in de raadszaal werd Dijsselbloem op het bordes van het stadhuis begroet door Eindhovense gilden. Vervolgens nam hij de felicitaties in ontvangst van genodigden, familie, politici en bekenden.
Vertrouwd
"Het voelt vertrouwd, de stad van mijn jeugd. Een bruisende stad, met waardering voor wat eigen is en zin in wat nieuw is. Eindhoven hoeft zich niet meer te spiegelen aan andere steden want we zijn al een grote stad. We hoeven ons niet te bewijzen, we zijn het al”, aldus Dijsselbloem tijdens zijn eerste speech. “Er liggen vele uitdagingen. De veiligheid staat onder druk, er is acute woningnood en de energierekening is voor sommigen onbetaalbaar. Daar gaan we mee aan de slag. Dat betekent samenwerking, en dat staat en valt met vertrouwen in elkaar.”
Steun voor keuze
Dijsselbloem werd uit achttien kandidaten geselecteerd. Er bleven, na een selectie door een vertrouwenscommissie, twee kandidaten over. De gemeenteraad maakte in juli, achter gesloten deuren, een keuze uit de laatste twee kandidaten.
Met Dijsselbloem is iemand gekozen, die voldoet aan het profiel dat werd opgesteld bij de werving. Zo heeft hij veel bestuurlijke ervaring, waarmee hij stad en regio beter op de kaart zou kunnen zetten in Den Haag en Brussel. Tegelijkertijd heeft hij zijn wortels liggen in de regio, en kent hij de stad. Zowel de lokale politiek als veel inwoners zijn blij met de nieuwe burgemeester.
Uitdagingen
Voor Dijsselbloem liggen er veel uitdagingen de komende jaren, waar hij samen met de nieuwe wethoudersploeg, organisaties in de stad en inwoners een antwoord op moet vinden. Zo heeft Eindhoven de handen vol aan het bestrijden van de (ondermijnende) criminaliteit, neemt de armoede in de stad toe, staan bevolkingsgroepen vaker tegenover elkaar en geven bewoners steeds vaker uiting aan onvrede over het overheidsbeleid. Daarnaast wil Eindhoven iets doen aan de woningnood en meer rijksgeld binnenhalen om het voorzieningenniveau op te krikken. Verder bestaat er een tweedeling in de stad tussen de mensen die meeliften op het succes van de hightech-regio Brainport en de mensen die achter het net blijven vissen. Tot slot is de klimaatopgave en de energietransitie een grote uitdaging.
Opvolging
Dijsselbloem volgt John Jorritsma op. Die maakte eind vorig jaar bekend geen nieuw termijn te willen als burgervader van Eindhoven. Maandagavond namen collega-bestuurders en politieke partijen afscheid van Jorritsma. De oud-burgemeester werd voor zijn jarenlang inzet onderscheiden met het ereteken van de stad en een koninklijk lintje.
Laat je reactie achter