Inspiratieboek moet ontwikkelaars helpen duurzamer te bouwen in Eindhoven
De gemeente Eindhoven heeft een boek op de markt gebracht dat ontwikkelaars moet helpen om duurzamer te bouwen. In het boek, genaamd 'Inspiratieboek ontwikkelaars duurzaamheid', staan meer dan tachtig technieken en innovaties om dit te doen.
Het eerste exemplaar werd afgelopen vrijdag door wethouder Rik Thijs van Klimaat & Energie overhandigd aan Robert Koolen, voorzitter van de Green Business Club Eindhoven Spoorzone en directeur duurzame ontwikkeling bij Heijmans.
"Het boek geeft een mooi overzicht van zowel gebruikelijke als innovatieve technieken om gebouwen te verduurzamen. Daarmee is het een naslagwerk, maar wekt het ook nieuwsgierigheid op. Het zorgt in ieder geval voor inspiratie voor ontwerpers van duurzame gebouwen", aldus Koolen.
Het boek moet ontwikkelaars helpen die duurzamer willen bouwen. Daarom staan er meer dan 80 innovaties en technieken in om dit te bereiken, allemaal met de focus op energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnegevels en -daken, duurzame batterijen, vernieuwende isolatiematerialen tot grote en meer complexe toepassingen zoals een combinatie van een wind- en zonnedak. Iedere tip moet bijdragen aan minstens één van de volgende dingen: vermindering van de energievraag van het gebouw, een efficiënter gebruik van energie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Daarnaast staat bij iedere innovatie onder andere beeldmateriaal, een omschrijving, een kostenindicatie en een scoring op verschillende prestatie-indicatoren.
Uitstoot CO2 verminderen
Het inspiratieboek is met een reden op de markt gebracht. De gemeente Eindhoven wil namelijk de CO₂-uitstoot van de stad verminderen met 55% in 2030 en 95% in 2050 ten opzichte van de uitstoot in 1990, maar kan dit niet alleen. Ook ontwikkelaars spelen namelijk een grote rol in de vermindering van de uitstoot door over te gaan van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas, naar duurzame energiebronnen waaronder zonne- en windenergie.
Het boek kan besteld worden via de website van de gemeente.
Laat je reactie achter