advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Klein insect vreet bomen Leenderbos dood

Enkele honderden fijnsparren in het Leenderbos zijn ten prooi gevallen aan de Letterzetter.

Dat is een insect van een halve centimeter dat onder de schors huishoudt en een groot gangenstelsel achterlaat. Het gevolg: honderden dode fijnsparren worden gekapt.

Lekker snacken
Door de droge zomer zijn de bomen in het bos verzwakt. Fijnsparren maken hars aan om zichzelf te beschermen, maar hoe droger het is, hoe minder hars er kan worden aangemaakt. Daardoor krijgt de letterzetter vrij spel en worden de bomen als een lekker snackje gezien. 'Het voelt alsof de buxusmot een mooie buxus in je tuin opeet die je jarenlang verzorgd hebt', vertelt boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer.

Relatief weinig fijnsparren
De letterzetter eet z'n buikje onder de schors van de fijnspar rond. De gangen die hij achterlaat lijken op een soort letters of speciale tekens. Zo komt het beestje dan ook aan zijn naam. 'Je kunt ze wel bestrijden, maar er staan hier relatief weinig fijnsparren. Dus dat heeft niet zoveel zin', stelt Erik. 'Als je een heel bos met fijnsparren hebt, dan zou je je hele bos nu kwijt zijn. Daarom planten we hier ook divers en gebruiken we steeds meer bomen die goed tegen droogte kunnen.'

Meubels
De ravage wordt aangericht door een insect van een halve centimeter groot. Door de bomenkap kunnen bospaadjes wat minder goed begaanbaar zijn. Met een zogeheten 'Harvester' worden de bomen als satéprikkers omgezaagd. Van het hout worden uiteindelijk bijvoorbeeld meubels gemaakt.

Laat je reactie achter