Kleine kans dat afgebrande wereldboom in Tongelre 't gaat redden
Buurtbewoners waren eind juli geëmotioneerd. De monumentale boom in hun buurt stond in lichterlaaie. Na een uitgebreid onderzoek is er een sprankje hoop voor de verwoeste wereldboom. Er is namelijk een kleine kans dat de plataan kan worden gered.
Het onderzoek werd gedaan door bomenexperts, in opdracht van een groep buurtbewoners. Die hadden een crowdfundingsactie op poten gezet, om het onderzoek te bekostigen en eventueel herstel van 262 jaar oude boom mogelijk te maken. In totaal werd er tot nu toe bijna 11.000 euro bijeengebracht.
Nieuwe kweek?
Uit het onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om de boom opnieuw te laten groeien. Helaas is 80 procent van de boom niet meer levensvatbaar, maar van de overige 20 procent kan een nieuwe boom worden gekweekt. De plataan is één van de enige bomen in de wereld die zichzelf uit meerdere delen kan vergroeien. Door verschillende stekjes van het nog levende deel van de boom rondom de wereldboom te plaatsen, kunnen deze samensmelten en vanuit de wortels kan een nieuwe boom ontstaan.
Onderstaande animatie laat dit proces zien:
Spannende tijd
Of dit innovatieve plan tot een succes leidt, is onzeker. Eerdere succesvolle resultaten van dit proces zijn alleen terug te vinden in Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië & Amerika. Het resterende geldbedrag van de doneeractie wordt gebruikt om de kweektheorie om te zetten in praktijk. In juni 2024 zal pas te zien zijn of het plan ook echt werkt. Wanneer 't lukt, kan het afgebrande podium bij de boom weer opgebouwd worden.

Bijzondere boom
De eerste wereldboom van Nederland kent een lange historie. Kinderen speelden er in hun vrije tijd en huwelijken werden er voltrokken. De ochtend dat bekend werd dat de boom was afgebrand, rouwde de buurt.
Laat je reactie achter