advertentie Banner Siteli

Studio040

Solo-restaurant in olifant gelijk volgeboekt

Op de Kleine Berg, de Dommelstraat, de Markt en al die andere horeca-gebieden kun je de geur van sushi, rijsttafels en pizza's alweer bijna ruiken. Nog iets meer dan een week en de restaurants mogen weer voorzichtig open. Wie daar niet op kan wachten, kon afgelopen dagen toch al uit eten in de stad. In een olifant!

Een olifant ja! Een soort variant op het Paard van Troje, niet bedoeld om de vijand te verrassen dit keer, maar ingericht als Thais éénpersoonsrestaurant. De Thaise Eindhovense kunstenaar Jeeraphat Voraphotmuangman (roepnaam Waew: spreek uit als Wee-Oo) is de maker, bedenker, kok én serveerster van dit culinaire minitheatertje. De gast komt de olifant via de 'mond' binnen, neemt plaats op een bankje, waarna Waew hem gelijk 'vastzet' achter een klaptafeltje.

Zweten
Omdat de olifant vol in de zon staat, neemt de temperatuur binnen al snel Thaise proporties aan. De krappe ruimte waarin een greep naar een drankje uit de minibar nogal wat acrobatisch vermogen vraagt, maakt dat het zweet al snel tappelings van je voorhoofd stroomt. Maar daar is Waew alweer met haar vlugge handen om een klein ventilatortje aan te zetten. De verkoelende bries, het Thaise muziekje uit de speaker en de aangereikte cocktail, zorgen voor iets dat op een vakantiegevoel lijkt. Na de cocktail volgt een kruidig en groenterijk rijstpakketje, verpakt in een lotusblad. 

Aanvankelijk had ik er één voor tien personen willen bouwen. Maar toen kwam corona

• Waew, bedenker, bouwer en uitbater solo-restaurant

Olifant moest kleiner
Waew: "Ik had aanvankelijk een olifant voor tien mensen willen bouwen. Maar toen kwam corona en moest ik dat plan veranderen. Er past nu nog maar één persoon tegelijk in, maar die kan nu wél buiten uit eten. Dat kan nog nergens anders in Eindhoven!" En om het helemaal corona-proof te maken is de olifant geposteerd in een afgestickerd vak, waarbinnen alleen Weow komt om de hapjes aan te reiken. Achter de olifant kan de klant aan een tafeltje de handen ontsmetten.

Volgeboekt
Het mini-restaurant stond de afgelopen dagen op de vrij sfeerloze parkeerplaats van design-museum Onomatopee aan de Lucas Gasselstraat. Maar dat maakte het contrast met het knusse eettheatertje des te groter. Twintig gasten reserveerden uiteindelijk een plek voor 'The Room in the Elephant', waarmee het al snel was volgeboekt. De olifant is voorlopig gesloten, omdat Waew binnenkort terugkeert naar Thailand.

Laat je reactie achter