Petitie moet impasse rond bouwplan Achtse Barrier doorbreken

Ze zullen nooit elkaars beste vrienden worden: de initiatiefnemers van een bouwplan voor ouderen in de Achtse Barrier en de Eindhovense Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (welstand), die dat plan al jaren tegenhoudt. Dit keer op grond van een vermeende stedenbouwkundige visie, waarmee het plan niet zou stroken.

Die stedenbouwkundige visie kwam ineens als een konijn uit de hoge hoed vallen, toen planontwikkelaar Joop van der Geijn met de commissie 'Welstand' afsprak, om zijn aangepaste bouwplan voor te leggen. Hij was tot die aanpassing gedwongen na eerdere kritiek van de commissie: het plan zou onder meer voor teveel inkijk bij aangelegen woningen zorgen. Toch ging de commissie ook in tweede instantie niet akkoord met de aanpassingen. Van der Geijn: "Men kwam ineens met een stedenbouwkundige visie op tafel, die voorschreef dat het bouwplan uit grondgebonden woningen moest bestaan, parallel aan de bestaande woningen. Daarvan kun je er op dit stukje veld maar zeven bouwen. Ons plan bevat een combi van ontmoetingsruimten en 32 niet grond-gebonden appartementen. Maar belangrijker: met ons plan schiet héél de buurt iets op. Omdat ouderen langer in de eigen wijk kunnen blijven wonen. Omdat het voor doorstroming zorgt van bestaande woningen, waardoor meer mensen een kans krijgen om hier te gaan wonen. En omdat het uitnodigt tot ontmoeting."

Van der Geijn betwijfelt of de commissie wel volgens de regels handelde, door ineens met andere spelregels te komen. "Er rust een maatschappelijke bestemming op dit terrein en geen pure woon-functie. Wij voldoen met ons plan aan dat bestemmingsplan, maar welstand schuift dat bestemmingsplan dus van tafel. We willen dat de wethouder daar nog eens goed naar kijkt."

Petitie
In een petitie ondertekend door 600 omwonenden roept Joop van der Geijn burgemeester Yasin Torunoglu op om het belang van de buurt (doorstroom van woningen) voorop te stellen. "Natuurlijk kan hij niet op de stoel van 'welstand' gaan zitten. Die gaan over smaak: is iets mooi of lelijk. Maar hij kan wel toetsen of de regels hier goed zijn nageleefd. Wij denken van niet. En als de wethouder dat onderkent, hoeft het toch niet lang meer te duren voordat we kunnen gaan bouwen. Vanaf dan kan het snel gaan. Ons project kan in een jaar worden opgebouwd." 

Handtekeningen
Wethouder Torunoglu beloofde nog eens goed te onderzoeken, waar het plan nu precies op gestrand is en bij wie de bal ligt. "Maar als het puur een ontwerp-kwestie is, is het aan de initiatiefnemers om te beoordelen of ze wel of geen concessies doen aan dat ontwerp. Zo niet, dan ga ik op zoek naar een andere partij die dit terrein wil ontwikkelen. En dan wel graag in de geest van wat de wijkbewoners willen. Want dat die een duidelijke mening hebben, dat is wel duidelijk na deze dikke stapel handtekeningen die ik zojuist gekregen heb."

Laat je reactie achter