IJssalon Kees in race voor landelijke prijs: 'We werken met oude recepten en machines'
Samen met vijf andere ijszaken strijdt IJssalon Kees voor de titel IJssalon van het Jaar. Inspecteurs en kenners beoordelen de zaak op hygiëne, voedselveiligheid en de smaak van het ijs. Vol spanning wachten eigenaren Kasper en Marco op de uitslag. "Dat zou de kers op de taart zijn."
Sinds vorig jaar hebben Kasper Hertogs en Marco di Roberto het voor het zeggen. En een jaar na de overname is de zaak dus al genomineerd voor de titel beste ijssalon van Nederland.
Ieder jaar organiseert de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum twee wedstrijden: de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie. Bij de Gouden IJsspatel gaat het om het lekkerste bolletje stracciatella ijs. Bij de Gouden IJscreatie De top 3 van beide wedstrijden gaan uiteindelijk door naar de finale. "Wij werden derde bij de Gouden IJscreatie en verdienden zo onze nominatie”, zegt Kasper.
In 2017 en 2018 werd de zaak ook genomineerd. Toen ging de winst naar een van de concurrenten. “Dit jaar worden wij gewoon de beste ijssalon van het jaar”, zegt Marco di Roberto, eigenaar.
Familie Kees
IJssalon Kees bestaat inmiddels al 73 jaar. In 1950 werd het bedrijf opgericht door Adriaan Kees. De jaren daarna ging het bedrijf van generatie op generatie. Hoewel Kasper en Marco niet uit de familie Kees komen, is het bedrijf na goed overleg toch aan de twee overgedragen. Ze werkten beiden al jaren in de ijssalon. “Dat was in het begin wel spannend. Het is toch een familiebedrijf dat al 73 jaar bestaat”, zegt Kasper.
Aan de werkwijze van de ijssalon hebben de twee nieuwe eigenaren eigenlijk niets veranderd. Zo gebruikt de ijssalon nog steeds het decennia oude familierecept. “Wat daar precies staat kan ik niet zeggen, maar we zijn heel trots op het oude recept van de familie Kees”, zegt Marco di Roberto. Ook gebruikt de zaak al 40 jaar dezelfde ijsmachines. “De ijsmachines die wij gebruiken bestaan niet meer. Je kunt nu alleen nog maar moderne modellen kopen”, zegt Marco di Roberto.
Bekendmaking
Volgende week vrijdag wordt de winnaar bekendgemaakt. Voordat het zover is wordt de ijssalon eerst nog beoordeeld op hygiëne, voedselveiligheid en de smaak van het ijs. Meerdere juryleden komen anoniem een ijsje kopen in de winkel. “We wachten in spanning af”, zegt Kasper.
Laat je reactie achter