Iedereen mag meedenken over de toekomst van De Wielewaal
Hoe kan de gemeente Eindhoven van landgoed De Wielewaal een plek voor iedereen maken? Dat moet vanaf september duidelijk worden. Wethouder Thijs presenteerde woensdag zijn participatieplan.
Het was landelijk nieuws in februari, de 29 miljoen euro die Eindhoven neertelde voor landgoed De Wielewaal. Een gebied ter grootte van twee keer de Efteling kwam daarmee in één keer in publieke handen, nadat het ruim een eeuw gesloten was geweest voor publiek. Aan het nieuwe stadsbestuur de taak om de opening in goede banen te leiden.
Wethouder Rik Thijs van Klimaat, Energie, Grond en Vergroening wil van de verborgen tuin die de Wielewaal was, een open park maken. Daar wil hij zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Van september tot en met maart kan iedereen met ideeën terecht bij de gemeente. Daaruit volgt een ontwikkelvisie, die in april volgend jaar klaar moet zijn.
Geen woningen
Aan de verkoop van het landgoed zijn belangrijke voorwaarden verbonden. Zo mogen er geen woningen worden gebouwd en is het de bedoeling een groot deel toegankelijk te maken voor het publiek. Dat brengt forse kosten voor onderhoud en veiligheid met zich mee. De gemeente heeft verschillende partijen benaderd om die kosten te drukken, zoals Natuurmonumenten, Brabants Landschap en Brainport.
“We willen de natuur behouden en versterken, maar ook een duurzame exploitatie mogelijk maken,” zegt wethouder Thijs. “We doen onderzoek naar de stukken met belangrijke natuur en kijken hoe we die kunnen beheren. Dat geldt ook voor de cultuurhistorische waarde, de geschiedenis van de familie Philips.”
Adviescommissie
Na het participatietraject worden de verschillende ideeën gewogen en verwerkt in een ontwikkelvisie voor het gebied, dat groter is dan het landgoed. Ook sportcomplex De Herdgang en het Philips de Jongh-park vallen eronder. Een externe adviescommissie mag zich eveneens uitspreken over de toekomst van het landgoed.
Burgers kunnen nu trouwens al plannen indienen voor De Wielewaal. Zo zijn er zijn voorstellen binnengekomen voor een ‘glamping’ en een ‘sprekershoek’ voor het publieke debat. De raad vergadert later over het participatieplan van de wethouder.
Laat je reactie achter