Iedere dag een andere vlag

De één verzamelt postzegels, de ander sigarenbandjes of Grieks porselein. Maar Frank Haans uit Woensel heeft een verzamelobsessie met vlaggen. Na zeven jaar staat de teller op 243. En het einde is nog niet in zicht.

Haans had al langer iets met vlaggen. "Kijk mijn foto-albums er maar op na. Een foto leek pas écht geslaagd, als er ook een vlag in beeld was. Waarom? Geen idee, eigenlijk. Zodat ik later terug kon zien waar ik allemaal geweest was, denk ik. Pas veel later, na mijn pensioen, ben ik ze gaan verzamelen. Mijn eerste vlag was die van de Duitstalige Gemeenschap in België. Daarna de rest van Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië."

"De landen zijn nu compleet. Ik ben nu aan de slag met afgeleiden, zoals de staten van Amerika of overzeese gebieden zoals Bermuda en Gibraltar." Topstuk van de verzameling is de vlag van Portugal. "Dat rood en dat groen bij elkaar, ik houd daar van", zegt Haans trots.

Groothandel
Hij is niet het type verzamelaar dat Markplaats, kringloops en broccantes afstruint op zoek naar die ene missing link uit zijn collectie.  "Ik haal ze bij een groothandel uit België. Met twintig tegelijk, als ik weer genoeg gespaard heb. Want een vlag kost al gauw dertig euro."

Gewoon lukraak verzamelen, werkt niet. Dan loop je vast. Vandaar die administratie

• Frank Haans, vlaggenverzamelaar

Administratie
Haans houdt in een klapper een minutieus naslagwerk over zijn verzameling bij. "Gewoon lukraak gaan verzamelen en alles op een hoop gooien, werkt natuurlijk niet. Dan loop je vast. Je weet op een gegeven moment niet meer welke je al hebt of juist nog mist." Van elk land kan Frank in één oogopslag zien of en sinds wanneer de vlag in zijn bezit kwam. Maar ook hoe de vlag aan de stok moet hangen en welke kleur dan boven moet. Haans: "Ooit gaat mijn verzameling in andere handen over. Dan moet de nieuwe eigenaar wél weten hoe het zit."

Laat je reactie achter