Jaarwisseling in regio Eindhoven aanzienlijk rustiger verlopen
Het vuurwerkverbod lijkt effect te hebben gehad in de regio Eindhoven. Doel van het verbod was de zorg te ontlasten en dat lijkt gelukt te zijn, want de jaarwisseling is aanzienlijk rustiger verlopen dan normaal. Dat blijkt uit een statement van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en een eerste rondgang van Studio040 bij verschillende hulpdiensten.
In een statement laat de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost weten: 'Het inluiden van het nieuwe jaar heeft zich voltrokken zoals de coronamaanden daarvoor: de grote meerderheid van de Brabanders houden zich aan de afspraken en de maatregelen, een klein deel niet. Wij zijn er trots op dat de meeste Brabanders wederom hebben geholpen om het virus met elkaar onder controle te krijgen en vooral om de druk op de ziekenhuizen niet nog verder te laten oplopen. Het vuurwerkverbod heeft zijn werk gedaan, al zijn er helaas toch een aantal vuurwerkslachtoffers die met divers letsel opgenomen moesten worden.'
Hulpdiensten
Ook de verschillende hulpdiensten hebben gemerkt dat het tijdens Oud en Nieuw rustiger was dan normaal. Hoe groot het verschil was ten opzichte van het aantal incidenten vorig jaar weten ze niet precies, maar de woordvoerders van de brandweer, politie en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn het eens dat het een stuk kalmer was.
'Een goed begin van 2021', vertelt de persvoorlichter van het Catharina Ziekenhuis. In "zijn" ziekenhuis kwamen nul vuurwerkslachtoffers binnen en geen comazuipers. Ook de brandweerwoordvoerder spreekt van een significant rustiger Oud en Nieuw dan normaal. 'In tegenstelling tot voorgaande jaren was er geen agressie tegen de brandweer in de regio Eindhoven.'
Brandweer
Maar ook moest de brandweer veel minder uitrukken. In Eindhoven moest de brandweer 28 keer opdraven, voornamelijk voor buitenbrandjes, autobranden en brandjes in containers - hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk - in de stadsdelen Woensel, Tongelre en het centrum. Slechts vier keer moest de hulpdienst ter plaatse komen voor een andere reden dan brand, bijvoorbeeld om hulp te verlenen bij de auto die in Blixembosch in het water was gereden.
In Nuenen en Waalre hoefde de brandweer geen werk te verrichten. Daar werd nul keer uitgerukt. In Geldrop-Mierlo hoefde de brandweer slechts twee keer op te draven. Twee keer ging het om brand, waaronder het buitenbrandje aan de Reinoutlaan in Geldrop waarbij de politie werd aangevallen. In Son en Breugel hoefde de brandweer één keer uit te rukken voor een brand.
Dit bericht wordt gedurende het weekend aangevuld als meer cijfers en/of informatie over de jaarwisseling bekend worden.
Laat je reactie achter