Jeroen Vrijnsen

Hulpdiensten extra alert op natuurbranden

Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn tijdens de hittegolf extra alert op mogelijke natuurbranden.

Door de aanhoudende hitte wordt de kans dat er een natuurbrand ontstaat groter, zo laat de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost weten.

"In het algemeen is het zo dat in natuurgebieden met bos, heide, of gras de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Daarbij kan een natuurbrand zich bij droogte heel snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind", meldt woordvoerder Leo Tegelaar.

Oplettendheid is dus vereist. "Staatsbosbeheer rijdt zoals gebruikelijk rondes door de natuurgebieden. Ook houdt het Actiecentrum Brandweer het buitengebied extra scherp in de gaten", laat de woordvoerder weten. 

Meetstations
"De inschatting van het risico op een natuurbrand wordt gemaakt op basis van data van meetstations uit onze buurregio’s", zegt Tegelaar. "In die meetstations wordt gekeken naar dingen als de vochtigheid van houtmonsters, luchtvochtigheid, de windkracht en –richting en de temperatuur. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het soort vegetatie per gebied en welke invloed dat kan hebben op het brandrisico."

Brand Deurnese Peel
In het voorjaar kreeg de veiligheidsregio te maken met een grote bosbrand op de Deurnese Peel. Het vuur woedde daar enkele dagen. De rook was tot in Eindhoven waarneembaar. Duidelijke lessen zijn echter niet getrokken uit die brand, laat de woordvoerder weten. "Van elke inzet willen we zoveel mogelijk te leren. Inzichten naar aanleiding van de brand in de Deurnese Peel moeten nog blijken."

Laat je reactie achter