Studio040

Explosieve stijging huizenprijzen Eindhoven

De huizenprijzen in Eindhoven zijn het afgelopen jaar met negentien procent gestegen. Dat is fors meer dan het landelijk en regionaal gemiddelde.

Gemiddeld kost een woning Eindhoven nu 329.000 euro. Een jaar geleden was dat nog 276.000 euro. Die stijging van negentien procent is fors. Landelijk stegen de huizenprijzen over 2019 met acht procent en in de regio Eindhoven met 13,4 procent.

Appartementen
Wie een appartement in Eindhoven wil kopen, moet helemaal diep in de buidel tasten. In een jaar tijd steeg de gemiddelde verkoopprijs van 197.500 naar 263.900 euro. Dat is extreme toename van 33 procent. Dat blijkt uit de rapportage van Van Santvoort Makelaars over het vierde kwartaal van 2019, gebaseerd op de cijfers van de NVM.

Het lijkt er wel op dat de woningverkoop stagneert. Hoewel er meer woningen verkocht werden ten opzichte van het derde kwartaal, werden er minder woningen verkocht ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Landelijk was er juist een stijging in het aantal van het aantal verkochte woningen.

Krappe woningmarkt
De markt in de regio Eindhoven wordt volgens Van Santvoort Makelaars steeds krapper: Eindhoven scoort qua beschikbare woningen net onder het landelijk gemiddelde. Veel woningen bouwen, is de enige manier om aan de enorme behoefte te voldoen.

“De gemeente Eindhoven heeft onlangs bekend gemaakt dat in 2019 meer woningen dan ooit zijn bijgebouwd, zo’n 3.000 stuks”, zegt makelaar Pieter van Santvoort. Alleen verlicht dat niet de druk op de woningmarkt. Hij pleit voor het bouwen van meer koopwoningen voor starters. “De nadruk ligt nu teveel op de bouw van middenhuurwoningen, met huren van op of boven €850 per maand. Voor dat geld – en dat is dan een bruto maandlast - kunnen starters ook een koopwoning van ongeveer €260.000 kopen."

De starters vissen vaak inalle opzichten achter het net. ”In 2019 zijn er slechts 53 nieuwbouwwoningen en 23 nieuwbouwwoningen in de prijscategorie tot €260.000 verkocht in de regio’s Eindhoven en Helmond. Van Santvoort: “Met gericht beleid zou dat aantal veel hoger kunnen zijn.”

Laat je reactie achter