free-images

Huisartsenpraktijken hebben patiëntenstop

Zeker een derde van de huisartsen in Eindhoven kampt met patiëntenstop.

Uit onderzoek van Omroep Brabant is gebleken dat 16 van de 45 ondervraagde Eindhovense huisartsen geen nieuwe patiënten aanneemt.

"De grootste oorzaak is dat huisartsen het steeds drukker krijgen. Veel zorg vanuit het ziekenhuis en de psychiatrie wordt naar ons verwezen. Het aanbod in de praktijk neemt dus toe", vertelt huisarts Peter Meulesteen tegen Omroep Brabant. "Ook neemt het aantal huisartsen af en komen er veel vrouwelijke collega's bij die parttime werken. Daardoor is de capaciteit afgenomen."

Huisartsenpost onder druk
Er zijn volgens Meulesteen ook patiënten die het dan maar zonder huisarts doen: “Als ze iets hebben, bezoeken ze de huisartsenpost. Dan doen ze dan na 17.00 uur."
De praktijken die patiënten krijgen een grote instroom en worden zo meer belast. "We hebben eerder gezien dat praktijken omvielen, omdat ze het zo druk kregen.”

We lopen tegen de grenzen aan van wat nog verantwoord is.

• Ed Berends, bestuurder van SGE

Één van de grotere spelers in de huisartsenzorg in Eindhoven is Stichting Gezondheidscentra Eindhoven. De SGE heeft elf gezondheidscentra en 75.000 Eindhovense patiënten . Bij zeven centra is er een patiëntenstop. “We lopen tegen de grenzen aan van wat nog verantwoord is. We willen goede zorg blijven bieden", vertelt Ed Berends. Hij is zelf huisarts en een van de bestuurders van SGE. "Er komen steeds meer taken bij. Het is bijna niet te doen met de mensen die we hebben. Groeien is dan niet aan de orde. Dan moet je een stop instellen. Dit is wel een slechte zaak. Een huisarts verkoopt niet graag 'nee'. Dit kan niet in een stad als Eindhoven. We willen een grote stad zijn. Dan moet je de voorzieningen op orde hebben. Daar heb je wel menskracht voor nodig en die ontbreekt op dit moment.”

Expats
Elk jaar komen vele expats in Eindhoven wonen om bijvoorbeeld bij een bedrijf als ASML te werken. “Als er niet gelijk meer huisartsen komen, wordt het lastig. We zien het in Meerhoven. We hebben daar heel lang een centrum gehad dat 6.000 à 7.000 patiënten had. Het groeit daar als kool en het zit nu tegen de 11.000 patiënten aan. De wijk is nog niet klaar. De grenzen van het gezondheidscentrum zijn bereikt maar die van de wijk nog niet. Wij zijn aan het zoeken naar hoe het nu verder moet”, aldus Berends

Huisartsen die als zzp'er werken is een nieuw fenomeen. We hebben dat niet goed zien aankomen.

• Ed Berends, bestuurder van SGE

Het liefst zou Berends extra huisartsen aannemen, maar dat lukt niet. Steeds meer huisartsen in Eindhoven werken als zzp’er, zonder eigen praktijk. En dus zonder eigen patiënten. “Het is een nieuw fenomeen. We hebben dat niet goed zien aankomen", zegt Berends. "Veel huisartsen nemen voor een paar dagen waar. Of een paar weken of maanden. Daarna zoeken ze hun heil ergens anders. Voor patiënten is dat niet fijn.”

Hij gaat verder: “Ik hoop dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat ze meer zelf kunnen. Thuisarts.nl is een site waar ze goede informatie kunnen vinden. En ik hoop dat de zzp’ers in Eindhoven neerstrijken en dan hier hun praktijk beginnen.”

Laat je reactie achter