Foto buitenkant Evoluon Studio040

Huisartsen gaan centraal vaccineren in Evoluon

Een aantal huisartsengroepen in de regio heeft besloten om centraal te gaan vaccineren om zo verspilling van vaccins tegen te gaan. Dit gaat zaterdag van start in het Evoluon in Eindhoven.

Het centraal vaccineren is een initiatief van vier huisartsengroepen in de regio. Onder andere huisartsengroep SGE uit Eindhoven, PoZob uit Veldhoven en Elan uit Helmond slaan de handen ineen voor dit grote project. Ondertussen hebben ook meerdere huisartsengroepen zich hierbij aangesloten. 

65-minners
Vanaf deze week mogen huisartsen zelf gaan vaccineren. Het gaat om de groep 63- en 64- jarigen, mensen met het syndroom van down, en mensen met extreem overgewicht. Huisartsen mogen vanaf deze week deze specifieke groep mensen uitnodigen om op de praktijk gevaccineerd te worden. De 65-minners krijgen het vaccin van AstraZeneca. De 65-90 jarigen krijgen het vaccin van Pfizer of BioNTech. Deze laatste groep is al sinds eind januari bezig met het vaccineren.

Minder verspilling
"Wij hebben gekozen om centraal te gaan vaccineren, en niet op de praktijk zelf, zodat we de kans op verspilling van vaccins zo klein mogelijk houden", zegt Ed Berends, lid van Raad van Bestuur SGE. Vaccins worden per doos besteld. Als iedere huisarts voor zich besteld is de kans groot dat er te veel wordt besteld, en dus vaccins worden weggegooid. "Als we centraal vaccineren hebben we een beter beeld bij het aantal vaccins wat we gezamenlijk moeten bestellen en gaan er dus minder vaccins verloren", aldus Berends. 

Evoluon
Toen de huisartsengroepen begonnen met het uitwerken van het idee is eerst gekeken naar de priklocaties van de GGD. "Toen meerdere huisartsengroepen zich toevoegden aan het team bleek al snel dat er te weinig plek was op de priklocaties van de GGD. Afgelopen week zijn op zoek gegaan naar een andere locatie en daar is het Evoluon in Eindhoven uitgekomen", zegt Berends. 

Zaterdag 27 februari gaan de huisartsen beginnen met het prikken van mensen op de locatie.

Laat je reactie achter