Huisartsen 'draaien door' en gaan morgen staken
Huisartsen lopen over van het werk. Om hun stem te laten horen gaan ze vrijdag protesteren in Den Haag. Ook de huisartsen van de SGE aan de Thomis a Kempislaan in Eindhoven sluiten zich aan.
Een bomvolle wachtkamer, een continu rinkelende telefoon en een lange rij met mensen voor de balie: in de praktijk op de Thomas á Kempislaan is het inmiddels een normaal beeld. De drukte die de afgelopen maanden steeds verder toenam heeft een punt bereikt waarop het niet acceptabel meer is. Om aandacht te vragen voor deze situatie gaan de huisartsen vrijdag naar Den Haag en lopen ze deze week al met felgekleurde T-shirts rond met de tekst: "U vraagt... Wij draaien door".
Huisarts Lieke Sanders, al vijf jaar in dienst bij deze praktijk, ziet haar collega's soms nog tot 20 uur 's avonds werken om alles af te krijgen. Ze legt uit wat de oorzaken zijn van de extreme werkdruk. "De wachtlijsten bij bijvoorbeeld het ziekenhuis en de GGZE zijn ongelofelijk lang. Als wij een patiënt doorverwijzen duurt het vaak nog heel lang voor hij ergens terecht kan. In de tussentijd komt die patiënt iedere keer weer naar de praktijk terug als er iets is. Dan moeten we hem uit menselijk oogpunt toch helpen." Verder speelt het personeelstekort mee. Er zijn dagen dat er maar één assistente aanwezig is en de huisartsen zelf de telefoon moeten opnemen om patienten te woord te staan.
Els Bierens, doktersassistente, kan erover meepraten. Zij is het eerste aanspreekpunt van de patienten en krijgt dagelijks te maken met heel veel hectiek en mensen die hun geduld verliezen door de lange wachttijden. Haar werkweek bestaat uit een paar dagen non stop multitasken. "En dan ben ik iedere vrijdag ben ik zó moe dat ik steevast op de bank in slaap val. Zelfs TV kijken kan ik niet meer." Het absolute dieptepunt was volgens Els een patiënt die buiten de openingstijden van de balie met zijn handen de elektrische schuifdeuren opentrok, omdat hij niet langer wilde wachten op zijn herhaalrecept.
De protestactie van vrijdag 1 juli in Den Haag is hard nodig, vinden ook de andere huisartsen in de praktijk. Al gaan ze het anders aanpakken dan de boeren. "Geen blokkades of andere acties, gewoon beschaafd zeggen waar het op staat" zegt een mannelijke collega op de praktijk die net zijn spreekkamer uitkomt. "En maar hopen dat dat genoeg is."
Laat je reactie achter