Studio040

Horecabeleid Geldrop-Mierlo aangescherpt

Versoepeling van bepaalde regels en de neuzen dezelfde kant op. Dat is het resultaat van het nieuwe horecabeleid in Geldrop-Mierlo.

Via nieuwe afspraken zijn gemeente en horeca dichter bij elkaar gekomen over elkaars wensen. Een dwangsom bij het schenken van alcohol aan een minderjarige is bijvoorbeeld fors lager. Bovendien gaat het gemeentebestuur duidelijker communiceren over controles op verboden feestjes bij verenigingen.

Dwangsom
Het aanpassen van het horecabeleid in een gemeente is een regelmatige gebeurtenis. De manier waarop het nu in Geldrop-Mierlo gebeurd is, maakt het bijzonder. Alles begint als café De Gammele Geit een paar jaar terug een dwangsom opgelegd krijgt van de gemeente. Het personeel schenkt alcohol aan een minderjarige en daarvoor ontvangt de kroeg een boete van 6.000 euro. Half horecalievend Geldrop valt over de boete, want het is een fors bedrag. Het is niet altijd goed te controleren of een klant 18+ is. 'Probeer de regels maar 's na te leven als je terras overvol zit en je personeel z'n benen onder z'n kont uit loopt', vertelt Richard Pors, eigenaar van het Heerenhuys in Geldrop.

'Burgemeester, mag ik helpen?'
Als er in de Geldropse politiek vervolgens gepraat wordt over de dwangsom van 6.000 piek, ziet René Bunders zijn kans schoon. Hij stapt naar de burgemeester en vraagt of hij met de horeca in de gemeente mee mag denken over het nieuwe horecabeleid. 'Dat gaat van snackbar tot kroeg, tot restaurant. Bijna iedereen doet mee.' Toenmalig burgemeester Berry Link waardeert zijn participerende houding en nodigt hem uit aan tafel.

Volledig ondersteund horecaplan
Inmiddels nadert het einde van de zomer van 2019 en er ligt een nieuw horecabeleid. In het Heerenhuys in Geldrop zitten waarnemend burgemeester Schmalschläger, wat ambtenaren en de vertegenwoordigers van Horecavereniging Dommeldal trots met een dik pak papier voor zich. 'We zijn het op bijna alle punten met elkaar eens geworden. Dat is een unieke situatie', stelt Bunders wiens vrouw een restaurant in Mierlo runt.

Afzwaaien
Door de conflicterende belangen van horecazaken, bewoners en gemeenten is het niet altijd even makkelijk om de neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. In Geldrop en Mierlo is dat voor pakweg 90 procent gelukt en dat willen ze weten ook. Het is het slotstuk van de waarnemend burgemeester, want die gaat vanaf volgende week aan de slag in de gemeente Leudal. Bovendien moet het horecabeleid nog langs de gemeenteraad.

Laat je reactie achter