Horeca blijft vol zorgen, ondanks volle terrassen

Bijna dertig graden, geen wolkje aan de lucht en volle terrassen, donderdagmiddag in de Eindhovense binnenstad. In normale tijden reden genoeg voor een lach op het gezicht van iedere horeca-ondernemer. Maar die gaat twee maanden na de heropening van zijn tent, nog zwaar gebukt onder de corona-regels.

De serveersters van de cafés op de Eindhovense Markt, werken zich het zweet voor ogen om hun publiek te bedienen met verkoelende drankjes. Alle beschikbare stoeltjes op de terrassen zijn wel zo'n beetje bezet, maar dat betekent niet dat de vlag bij de kroegbazen uit kan. "We kunnen nu nog geen derde kwijt van wat we normaal op het terras kunnen plaatsen", treurt mede-eigenaar Marijn van café Wildeman. "2020 was al een verloren jaar. Daar gaan deze maanden niets meer aan veranderen." Collega Roland van de Gevel van het Belgisch Biercafé op het Stratumseind valt hem bij. "Juni liep nog vrij aardig. Maar nu het vakantie is, zie je de bezoekersaantallen weer inzakken. Zolang we met deze regels te maken hebben, wordt het heel moeilijk. De vraag is niet alleen of we het financieel redden, maar ook of we er nog wel zin in hebben, zo."

Politie-agent
De regels dwingen de horeca-ondernemers ook steeds vaker om politie-agent te spelen op hun eigen terrein. Marijn: "We merken dat veel mensen klaar zijn met die corona en dat afstand houden. Wij moeten ze daar keer op keer op wijzen. Zeker wat later op de avond, als er veel drank in zit, is dat eigenlijk niet meer te doen." Van de Gevel: "We zijn zeker 80 procent van de tijd bezig om de mensen te temmen. De gemeente controleert er ons ook op. Tot boetes heeft dat gelukkig nog niet geleid.

Áls we het financieel al redden, dan is ook nog de vraag: wie heeft er nog zín in op deze manier?

• horeca-ondernemer Stratumseind

Verslapping
Het terrasbezoek geniet deze donderdag vooral van het zonnige weer en zijn biertje of cappuccino. De ouderen onder hen zoeken veiligheidshalve nog wel de randen van het terras op. "Je ziet de aandacht voor dat afstand houden met de dag afnemen", zegt een vrouw bezorgd. "Wij gaan ook niet zomaar overal zitten. Een beetje in de luwte, dan durf ik het nog wel."

Laat je reactie achter