Tyler Merbler | CC 2.0

Hoogleraar niet verrast door Capitool-bestorming; expat wil terug

Woensdag werd het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, bestormd door Trump-aanhangers in een poging een staatsgreep te plegen. Een Eindhovense Amerika-expert en een expat uit de VS, schijnen hun licht op de zaak.

Ruth Oldenziel, professor aan de TU/e en Amerika-expert, was als een van de weinigen niet verrast door de Trump-aanhangers die het Capitool bestormden in Washington DC. “Nee, het was aangekondigd. Die mensen werden er toe opgeroepen door onder meer president Trump zelf. Dat het gebeurde verwonderde me dus niet.”

Maar volgens Oldenziel komt de poging tot een staatsgreep niet voort uit verdeeldheid in de Verenigde Staten. “Verdeeldheid heb je altijd”, zegt Oldenziel. “Op dat principe is het het tweepartijstelsel ook gebaseerd: mensen kunnen uiteenlopende meningen hebben maar na de verkiezingen zijn er winnaars en verliezers. Democratie is erop gebaseerd dat de verliezers hun verlies kunnen nemen.”

Gekaapt
En daar gaat het fout, ziet Oldenziel. “De Republikeinse Partij is gekaapt door mensen die dat democratische basisprincipe overboord hebben gegooid. Vervolgens is een groep extremisten aangemoedigd om een poging tot een coup te doen, en heeft dat ook gedaan. Maar dat heeft niet zo zeer te maken met verdeling in de VS zelf, meer met het leiderschap binnen de Republikeinse Partij.”

Daarmee heeft het volgens Oldenziel nog relatief lang geduurd voordat er doden vielen door de opstelling van de Republikeinen. “Vergeet niet dat deze mensen tijden lang zijn opgejut door diezelfde Republikeinse Partij. Pas op het allerlaatste moment, toen de partij zelf in gevaar kwam, trok de partijtop, aangevoerd door vicepresident Mike Pence en Senaatvoorzitter Mitch McConnell, aan de handrem.”

Rustige avond
Waar Oldenziel dus minder verrast was door de bestorming van het parlementsgebouw, was Trevor Ely Brooklyn, een Amerikaanse expat die in Eindhoven werkt voor ASML, dat wel. “We wisten niet wat we zagen”, zegt Brooklyn. “Ik ben een politieke nerd, dus ik was samen met mijn gezin aan het kijken naar de bekrachtiging van Joe Biden als de volgende president van de VS. Ik had me ingesteld op een rustige avond, maar dat werd het niet.”

Terugkeren
Voor Brooklyn is de onzekere situatie in zijn thuisland juist een reden om terug te keren. “Ik heb hier drie jaar gewoond. In september loopt mijn contract af en dan keer ik terug. Juist nu het niet goed gaat met het land, wil ik terugkeren om helpen de situatie te verbeteren. Helpen om bruggen te bouwen zodat mensen weer naar elkaar gaan luisteren. Maar ik weet ook dat veel Amerikanen er anders over denken. Ik heb veel vrienden die zich juist willen vestigen in het buitenland, nu het zo onrustig is in de VS.”

Oldenziel ziet dat ook, maar wijst er ook op dat die trend al langere tijd aan de gang is. “De afgelopen periode werd het voor veel Amerikanen steeds aantrekkelijker om zich in het buitenland te vestigen door de aanhoudende onrust. Maar het is niet gezegd dat dat, door de bestorming van het Capitool zo blijft. Dat zal afhankelijk zijn van hoe de nieuwe president Joe Biden het land gaat runnen.”

Weer op de rails
Daarvoor staat het voor Oldenziel buiten kijf wat één van de belangrijkste dingen is om het land weer op de rails te krijgen. “De Republikeinse partij moet zichzelf opnieuw gaan uitvinden”, zegt Oldenziel. “Dat wil zeggen dat de groep binnen de partij met antidemocratische ideeën, van haar machtspositie moet worden gezet. Daarmee zou uiteindelijk óók Joe Biden en de Democratische Partij zijn geholpen”, besluit Oldenziel.

Laat je reactie achter