De woontorens Aurora en Luna werden in 2016 opgeleverd. Bart van Overbeeke|TU/e

Hoogbouw in de binnenstad moet 'aantrekkelijk' worden

De komende twintig jaar komt er véél meer hoogbouw in de binnenstad van Eindhoven. Maar de gemeente gaat veel strenger toezien op de aantrekkelijkheid van de bouwplannen.

Hoogbouw is hard nodig om iets te doen aan de woningnood in Eindhoven. Door de aantrekkingskracht van de technologiesector groeit het aantal inwoners hard, en al die mensen willen ook een woning. De verwachting is dat Eindhoven tot 2040 zal groeien tot 300.000 inwoners.

Om daarop in te spelen, presenteren projectontwikkelaars aan de lopende band bouwplannen. Het gevaar is dat daardoor wildgroei zou ontstaan: hoogbouw op plekken waar het niet wenselijk is, en bouwplannen die Eindhoven alleen maar minder mooi maken.

Groen
Wethouder Yasin Torunoglu van Ruimte is zich daarvan bewust. "Ik ben opgegroeid in Eindhoven en ik heb allerlei gebouwen zien verschijnen die nou niet echt bijdragen aan de schoonheid van de stad", zegt hij. Daarom komen er regels voor de locatie en de uitvoering van de hoogbouw. Zo moet er voldoende ruimte blijven voor groen, moet het ook prettig zijn voor de inwoners om er te verblijven, en moet het er mooi uitzien.

Uit de plannen blijkt wel dat er nog véél hoogbouw bij komt in de binnenstad. Op een kaart is aangegeven hoe hoog de gebouwen per zone mogen worden. In de omgeving van de Demer wordt de hoogte beperkt tot 45 meter. Daarbuiten mag wel hoogbouw komen: Tot 75 meter hoog (omgeving Deken van Somerenstraat), tot 105 meter hoog (voormalige V&D en omgeving Vestdijk, Schellensfabriek) en zelfs tussen 105 en 160 meter hoog (rondom het Stadhuisplein).

Focusgebieden in de binnenstad Gemeente Eindhoven

Veel bouwplannen die de komende drie jaar worden uitgevoerd, zijn al eerder gepresenteerd. Daar zullen deze plannen niets meer aan veranderen. De nieuwe visie heeft vooral invloed op de periode daarna, tot 2040.

Dinsdagavond praat de wethouder de gemeenteraad bij over de plannen. Dan geeft hij ook meer details.

Laat je reactie achter