Hindoestaanse gemeenschap moet zelf voor nieuwe huisvesting zorgen
Gemeente Eindhoven is niet verantwoordelijk voor de huisvesting van de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap. Dat laat het stadsbestuur weten in antwoord op raadsvragen van het CDA.
Het CDA stelde raadsvragen over het vertrek van het Hindoestaanse gemeenschap uit het BACS-gebouw. De partij vindt namelijk dat het 35-jarig gebruik van het gebouw door die gemeenschap, van cultuur-historische waarde is.
Daarnaast vindt de partij dat de gemeente de gemeenschap moet helpen met nieuwe huisvesting. Ook omdat de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap een rol speelt in het opvangen van hindoestaanse Indiërs die in de regio terecht komen als werknemer bij een van de high-techbedrijven.
Het stadsbestuur laat in antwoorden op de raadsvragen weten dat de gemeente geen verantwoordelijkheid heeft voor de huisvesting van Shri Shiva, de stichting waaronder de gemeenschap het BACS-gebouw gebruikt. Sinds 2018 huurt de stichting het pand niet meer maar heeft het in bruikleen. Vanaf het begin van de huur in 2010 was het bovendien duidelijk dat het pand een tijdelijk onderkomen zou zijn voor de gemeenschap, meldt het college.
Daarbij is op verschillende manieren gecommuniceerd dat het gebruik van het pand zou eindigen. Wel wil de gemeente meedenken over een andere locatie voor de gemeenschap. Volgens de huidige beleidskaders kan dit geen gemeentelijk vastgoed zijn.
Wel erkent de gemeente de rol van de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap in het opvangen van Indische nieuwkomers in de regio. Toch vormen ook die nieuwkomers een eigen gemeenschap binnen de stad. In de stad zijn drie Hindoeïstische tempels die ieder hun eigen doelgroep bedienen, schrijft het stadsbestuur.
Laat je reactie achter