Arno Weijs / Studio040

Het Ven en Lievendaal worden aardgasvrij

De Eindhovense wijken Het Ven en Lievendaal in Strijp worden de eerste aardgasvrije wijken. In eerste instantie geldt dat voor de huurwoningen, de hoop is dat ook koopwoningen mee gaan doen met de overstap naar aardgasvrij wonen.

De gemeente, de woningbouwcorporaties en het Programma Aardgasvrije Woningen hebben samen een plan bedacht om de wijken Het Ven en Lievendaal aardgasvrij te maken en er als vervanging een warmtenet aan te leggen. Dit moet gebeuren om de energieomschakeling van fossiel naar duurzaam op tijd te halen. De partijen hebben over de vormgeving van het plan onderhandeld en nu is een opzet rond.

Het plan houdt in dat de beide wijken over een aantal jaren verwarmd worden door een warmtenet. De Cv-ketel kan dan de deur uit. De eerste paar jaar zal het verwarmen nog gebeuren met warmte uit een bio energiecentrale in Meerhoven. Maar de betrokken organisaties willen wel dat dit snel overgaat naar een systeem met overtollige warmte van bedrijven. Water wordt dan verwarmd met die warmte en dat wordt naar de huizen getransporteerd, in plaats van gas. Directeur van Woonbedrijf Ingrid de Boer benadrukt: "Wij hoeven voor deze aansluitingen niet de woningen in te komen." Bewoners worden komend jaar verder geïnformeerd over de plannen.

Het complete plan moet nog door de gemeenteraad en de raad van commissarissen worden goedgekeurd. De verwachting is dat dit er wel doorheen komt en dat de ondertekening van het plan eind november plaats vindt. De aanleg begint dan in 2023.

Laat je reactie achter