Het Schaduworgel belicht op Glow verhalen over coronatijd
Langs de route van lichtfestival Glow duikt een klein orgeltje op, met daarachter een projectie op de muren van de stad. Het werk heet niet voor niets 'Schaduworgel' en vertelt het verhaal van de negatieve en positieve kanten die de coronapandemie met zich mee heeft gebracht.
Het Schaduworgel is een kunstinstallatie van kunstenaarscollectief Liefde voor de Stad en is dit jaar één van de genomineerde voor de GLOW Talent Awards. Het kunstwerk is het laatste deel van een drieluik waarvan het eerste deel in 2020 werd gemaakt. De coronapandemie vormt de rode draad in het drieluik. Dit jaar ligt de nadruk op verhalen over hoe de pandemie bij mensen onder de huid is gekropen.
Want ook tegen het einde van 2022 is de pandemie niet zover weg als soms lijkt. Veel mensen kampen bovendien nog met gevoelens en gedachten die niet uitgesproken zijn, zo meent het collectief. Het kunstwerk moet Eindhovenaren de ruimte geven om die gedachtes en gevoelens uit te spreken. Door gesprekken te voeren met inwoners van de stad, hebben de kunstenaars een beeld gecreëerd over al die verschillende gevoelens die leven rondom corona.
Dat gevoel is vervolgens in beeld gebracht door de essentie van de verhalen te vertalen naar kleine sjablonen. Het Schaduworgel schijnt een lampje op deze patronen, waardoor de verhalen op de muren van Eindhoven terug te zien zijn. Op die manier moeten de verhalen zorgen voor een moment om een gesprek te voeren over dit onderwerp.
Ons kunstwerk moet functioneren als gespreksstarter. Zo geeft het de bezoekers van Glow de kans om hun gevoelens uit te spreken
Isis Boot - Kunstenares van Liefde voor de Stad
Liefde voor de Stad
De makers van het Schaduworgel zijn voor het ontwerpen van het kunstwerk in gesprek gegaan met kinderen, jongeren en senioren over de voor velen eenzame en nare coronaperiode - terwijl anderen de bijkomstigheden, zoals lockdowns, eerder als prettig ervoeren.
Ontwerpster Isis Boot belicht één van de meest opvallende verhalen die zij in deze gesprekken heeft gehoord. "Een boodschappenbezorger had tijdens een van de lockdowns meer tijd had om bij zijn adressen langs te gaan. Hij kon hierdoor een praatje maken met mensen die dat extra nodig hadden. Zijn verhaal wordt in het kunstwerk verteld aan de hand van een reeks auto's die op de muur geprojecteerd worden."
Daarnaast kunnen bezoekers van GLOW voor hun eigen verhaal een sjabloon knippen en plakken en toevoegen aan de reeks van het kunstwerk. Zo is het Schaduworgel altijd in beweging, zo is het idee.
In de coronatijd leerde we anders naar onze tijdsbesteding kijken. Het isoleerde ons van de wereld, maar bracht ons ook dichterbij elkaar
Bezoeker GLOW
Drieluik
Liefde voor de Stad begon het drieluik al in 2020 met het kunstwerk “Separated not isolated”. Zij lieten meerdere Eindhovenaren voor dat kunstwerk maquettes maken van hun eigen huiskamers in lockdown-tijd. Samen vormden die maquettes een hotel aan verhalen in isolatie. Het moest in de eenzame tijd zorgen voor verbinding tussen stadsbewoners.
Vorig jaar creëerde het kunstenaarscollectief een kunstwerk onder het motto “De Lichtstad Lacht”. Een installatie waarin de lachen, van glimlachen tot schaterlachen, tentoongesteld werden, omdat de lach 'een virus is dat wel verspreid mag worden', zo vond het collectief. Ook hier was verbinding het doel.
Laat je reactie achter