Nieuw moeras moet wateroverlast tegen gaan en natuur terugbrengen
Waterschap De Dommel en Brabants Landschap hebben samen de Rielloop en de Kleine Dommel in Heeze omgetoverd tot een moeraslandschap. Dit is beter voor de biodiversiteit in de omgeving en het helpt tegen droogte en wateroverlast.
De natuur kan zich daardoor weer herstellen naar haar oorspronkelijke staat. Vroeger was het gebied 'de Rielloop' immers nat en moerassig, maar voor de landbouw werd er een extra grondbodem aan gebracht.
Dat heeft veel invloed gehad op de biodiversiteit. "Er groeide minder planten en er kwamen minder dieren op het landschap," vertelt Mari de Bijl natuurbeheerder bij Brabants Landschap. Met de aanpassingen zal dat snel veranderen, verwacht De Bijl.
"Een nat moerasgebied trekt allerlei nieuwe planten en dieren aan. Denk aan de gele lis, kattenstaart, moerasvergeet-mij-nietjes. Er komen ook allerlei insecten, zoals dwergjuffers en sprinkhanen. En die trekken weer vogels aan. Het wordt een heel ander gebied vergeleken met het grasland dat hier eerst lag. Dat is perfect voor de biodiversiteit. De natuur krijgt hier de vrije loop. In de winter zal het vaak onder water staan, en ook in de zomer blijft het drassig“, zo zegt De Bijl.
Waterberging
Dat komt omdat in 2017 het gebied rond de Kleine Dommel een waterbergingsgebied is gemaakt. Er werden onder meer de bochten in de loop van de beek terug aangelegd, waardoor water in het gebied langer wordt vastgehouden. Ook kan het gebied onder water gezet worden. Dat moet eraan bijdragen dat inwoners van Geldrop ook bij zware regenval, droge voeten houden. Iets waar overigens ook in de gemeente zelf de nodige maatregelen voor worden genomen.
1,6 miljoen kuub
"[Het gebied] zetten we in als er wateroverlast in of rondom Geldrop dreigt te ontstaan. Als we de stuw dicht zetten loopt het gebied vol", zo zegt Marcel van den Broek projectleider bij Waterschap De Dommel. "Zo zorgen we dat de mensen in Geldrop droge voeten houden. Dit gebied is 220 hectare groot en loopt tot aan de Rielloop. We kunnen 1,6 miljoen kuub extra water vasthouden. De projecten zijn nu helemaal afgerond en daar zijn we trots op”, aldus Van den Broek.
Laat je reactie achter