Studio040| Alain Heeren

Het Bevrijdingsvuur brandt weer in Eindhoven

Tijdens een sobere plechtigheid heeft burgemeester Jorritsma vrijdagavond het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Stadhuisplein.

Op 18 september herdenkt Eindhoven traditioneel dat de stad in 1944 werd bevrijd. Onderdeel van de traditie is dat het Bevrijdingsvuur door wielrenners wordt opgehaald uit de Franse zusterstad Bayeux. Ook in coronatijd werd die traditie in ere gehouden.

De traditie om het vuur op te halen, ontstond in 1946. Sindsdien hebben Eindhoven en Bayeux een warme vriendschap. De band met die stad is er niet voor niets: Bayeux was de eerste Franse stad die tijdens Operatie Market Garden werd bevrijd, Eindhoven de eerste stad in Nederland.

In andere jaren reizen ook tientallen scholieren mee naar Bayeux in de dagen voor 18 september. Vanwege de coronacrisis ging dat dit jaar niet door.

Een ander verschil met de afgelopen jaren, was de afwezigheid van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Middelbare scholieren van het Nuenens College spraken wel via een videoverbinding met de Britse veteraan Joe Cattini over zijn ervaringen in de oorlog.

De plechtigheid in het Stadhuis en op het Stadhuisplein was live te zien op Studio040 en via internet. Zaterdagavond 19 september wordt dit programma herhaald. Dit programma is vanaf 18.00 uur ieder uur te zien.

Laat je reactie achter