Studio040 / Pleun Wolters

Heropend Parktheater gaat alternatieve tribune bouwen

Het Parktheater opende donderdagavond weer voor publiek met de eerste voorstelling sinds de coronacrisis. Ondertussen zijn er plannen om ook de grote zaal corona-proef te maken.

Het applaus dat donderdagavond klonk in de Philipszaal was een tikkeltje minder overweldigend dan een applaus van vóór de coronatijden. Maar dat lag niet aan de voorstelling Bier en Liefde van de bende van Oz. Het publiek is flink uitgedund door nieuwe anderhalve meter opstelling en de nieuwe indeling van de zaal. Wat wel zorgt voor een intiemere sfeer en een ander soort van beleving, zegt programmeur Bram Jacobs van het Parktheater. Met de Grote Zaal heeft het Parktheater andere plannen.

"Er is hier plek voor 950 bezoekers" zegt Jacobs. "Alleen dan hebben we een setting dat mensen dicht op elkaar zitten. We gaan dit seizoen een alternatieve tribune bouwen. We zijn gezegend met een heel diep toneel. Hier achter het podium komt een tribune waarbij mensen anderhalve meter uit elkaar zitten. We gaan dan wel van 950 plaatsen naar 110, maar dan heb je wel een sfeer die voor zowel de bezoekers als de spelers gewoon fijn is." 

Musicals
Het Parktheater heeft de leegte van de afgelopen maanden zo goed mogelijk proberen op te vullen. Als kadootje aan de stad is de grote zaal gratis beschikbaar gesteld voor het livestreamen van de groep acht musicals van tien verschillende basisscholen. De laatste musical die gisteren werd opgevoerd was die van groep acht van de Driestam. "Het ging heel goed, maar het einde was heel emotioneel" zegt Milo Sanders. "Het is de op één na laatste dag dat wij hier op school zijn, en het Parktheater is gewoon heel cool."

Parktheater hielp scholen met hun eindmusical Studio040 / Pleun Wolters

Schoolverlater Cem Pauly, die de rol van verteller op zich nam tijdens de musical: "Het was in het begin wel eng want dit theater is echt heel groot. En er was geen publiek. Dat is ook best lastig, omdat je dan niet merkt hoe de mensen reageren." De achtste groepers werden na de musical onthaald door ouders, broertjes en zusjes die samen een meterslange erehaag hadden gevormd.

Reis door het gebouw
Het Parktheater heeft inmiddels ook andere vormen bedacht om toch nog voorstellingen te kunnen geven en tegelijkertijd inkomsten te genereren. Jacobs: "Daar zitten best leuke dingen bij. We gaan ook voorstellingen doen die deels online en deels offline worden gegeven. We gaan een voorstelling doen die een reis wordt door het gebouw. Maar we zijn natuurlijk een enorme theaterorganisatie die gebouwd is rondom die zaal van 950. Als je dan nog maar 110 stoelen kunt verkopen dan betekent dat wat voor je inkomsten, dat geef ik toe ja." 

Laat je reactie achter