advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Hermes om tafel met provincie: 'Afname reizigers kunnen we niet opvangen'

Busbedrijf Hermes gaat opnieuw onderhandelen met de provincie Noord-Brabant over het tienjarige contract voor het streekvervoer. Door de coronacrisis zijn namelijk alle rekensommen achterhaald.

De cijfers spreken voor zich: door de crisis is meer dan negentig procent van het aantal reizigers weggevallen. "Dat kan geen één bedrijf omvangen. Het hele openbaar vervoer kan dit niet aan", aldus Juul van Hout, directeur van Hermes.

Toekomst
Het busbedrijf voor de regio Eindhoven verwacht dat het ook op de langere termijn last zal houden van deze crisis. En daarom zou het contract met de provincie dat nog zes jaar loopt moeten worden opengebroken.  Van Hout: "De aannames die we gedaan hebben over aantallen reizigers en de kosten, die zitten in de oorspronkelijke offerte. Als blijkt dat we straks maar tachtig procent van de reizigers meekrijgen, dan heeft dat gevolgen, met alle investeringen die we gedaan hebben. We moeten dus opnieuw met de opdrachtgevers om tafel. Met als inzet: waar staan we nu en is wat we bedacht hadden nog wel de situatie voor de toekomst."

Reizigers laten staan
Hermes kan nu maar twintig procent van de zitplaatsen gebruiken vanwege alle coronamaatregelen. Daardoor moeten bussen steeds vaker reizigers laten staan. "Het is niet zo dat we precies hebben afgemeten wat wel en niet kan. Maar we hebben wel echt vervelende situaties meegemaakt. Dat reizigers echt mee wilden, maar de bus al echt vol was", legt Van Hout uit.

Laat je reactie achter