Herinrichting Stadhuisplein houdt gemoederen bezig
De herinrichting van het Stadhuisplein houdt de Eindhovense gemoederen flink bezig. Dat blijkt uit een aantal reacties in aanloop naar het inspraakmoment komende dinsdag.
Dinsdag 18 mei staat er namelijk een inspraakgelegenheid gepland, waarbij inwoners hun zorg of steun kunnen uitspreken voor de plannen van de gemeente. Vooral de hoogte van de gebouwen is onderwerp van gesprek.
Begin van deze week liet Stichting Beter Eindhoven weten zich zorgen te maken over de komst van woontorens van 160 meter hoog. Die geluiden zijn ook te lezen in de schriftelijke reacties. Maar er zijn even goed mensen die dergelijke torens juist wel een goed idee vinden, of 160 meter zelfs niet hoog genoeg vinden.
Zo laat een bewoner weten dat Eindhoven geen ‘Amsterdam of Utrecht’ is, waar historische gezichtslijnen bewaard moeten blijven. Eindhoven zou zich volgens de inzending van haar ‘gedurfde kant’ moeten laten zijn. Hoogbouw van 160 meter of hoger zou bovendien voor meer variatie in de skyline zorgen.
'Gemiste kans'
Ook een andere brievenschrijver laat weten dat 160 meter niet de grens hoeft te zijn. “Voor een regio als Brainport is dit een gemiste kans. Er wordt nu net gedaan alsof 160 meter wel heel hoog en ambitieus is. Wereldwijd gezien is 160 meter niet hoog. Hoogbouw begint zelfs pas vanaf 200 meter, of soms zelfs 300 meter. De grote dynamische steden in de wereld - waar Eindhoven en Brainport mee moet concurreren voor het aantrekken van expats - hebben hoogbouw van 300 tot 600 meter en soms met een uitschieter naar boven.” Voorstanders benadrukken dat de hoogbouw ook nodig is om het woningtekort op te lossen.
'Wind en schaduw'
Inwoners die 160 meter (veel) te hoog vinden, maken zich daarentegen vooral zorgen om de wind en schaduw. De leefbaarheid van de stad zou met de komst van hoge torens geweld worden aangedaan, dat zou ook het geval zijn bij de Vestadatoren en de Admirant, volgens een inwoner. Een andere inwoner laat weten op zich geen probleem te hebben met hoogbouw, maar dat dergelijke gebouwen beter langs het spoor gerealiseerd kunnen worden dan aan het Stadhuisplein.
In april liet de gemeente een enquête uitvoeren over de bouwhoogte tot maximaal 160 meter. 48 procent van de ondervraagden liet destijds weten voor een bouwhoogte van 160 meter te zijn, tegenover 43 procent die daar tegen was.
Laat je reactie achter