advertentie Banner Siteli

Herdenking Wit-Russen in teken van verzet

De jaarlijkse herdenking van vier verdwenen Wit-Russen aan de Paradijslaan in Eindhoven stond dit keer vooral in het teken van verzet tegen het regime van president Loekashenko.

Dat de dictator, die voor hun vermissing verantwoordelijk wordt gehouden, na twintig jaar nog steeds in het zadel zit, maakt Valeriya Krasnovskaya niet optimistisch over een snelle ommekeer in haar vaderland. "Loekashenko heeft al gezegd dat ze hem neer moeten schieten, wil de situatie veranderen. Hij is tot nu toe niet onder de indruk gebleken van de protesten en ik verwacht ook niet dat dat snel anders zal zijn."

Doodsbang
De Wit-Russische Julia Pilnock, ook aanwezig op de herdenking, weet uit eigen ervaring hoe Loekashenko zijn stempel op het dagelijks leven van haar landgenoten drukt. "De mensen zijn doodsbang. Je weet nooit wat er met jou of je familie kan gebeuren. Het voelt als een concentratiekamp. Dat de bevolking zich nu zo massaal verzet, komt omdat men voelt dat men niets meer te verliezen heeft.

Geen afscheid
Krasnovskaya verloor haar vader twintig jaar geleden. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden, maar onderzoek wees de president als vermoedelijke opdrachtgever aan. "Ik heb nooit afscheid van hem kunnen nemen. Daar leer je op een gegeven moment mee te leven. Maar ik voel het nog elke dag." 

Op de vier bomen-herdenking aan de Paradijslaan kwamen woensdagochtend zo'n vijftig mensen af, onder wie enkele raadsleden en wethouder Renate Richters, maar ook een aantal van oorsprong Wit-Russen of mensen die hun steun kwamen betuigen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty greep het moment aan om de aanwezigen op te roepen via petities en andere acties in verzet te komen.

Opknapbeurt
De herdenkingsplaats krijgt komend jaar vermoedelijk een opknapbeurt. Een van de vier bomen die symbool staan voor de omgekomen Wit-Russische slachtoffers blijkt er slecht aan toe en wordt vervangen. Tegelijk wordt ook het plantsoentje waarin de bomen staan, aangepakt. Waarschijnlijk met een bankje en een nieuwe naam, zodat de plek aan herkenbaarheid wint.

Laat je reactie achter