80 jaar na Sinterklaasbombardement: 'De enige keer dat ik bang ben geweest in de oorlog'
In Eindhoven is dinsdag tegenover de Lichttoren, bij het Operation Oyster-monument, een herdenking gehouden ter herinnering aan het Sinterklaasbombardement. Ook werd er stilgestaan bij andere bombardementen in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Er werden kransen gelegd bij het monument en stilgestaan bij de slachtoffers. Het is precies 80 jaar geleden dat de Britten, rond Sinterklaas, een deel van de Philips-fabrieken platlegden. De fabrieken werden gebombardeerd, omdat hier radio’s werden gemaakt voor de Duitsers. De aanval van de Engelsen verliep echter anders dan verwacht. De bommen raakten niet alleen de fabrieken van Philips, maar vielen ook op de Demer, de Emmasingel en de Fellenoord. Met als gevolg: delen van Eindhoven in puin en 135 slachtoffers.
Ooggetuigen
Tijdens de herdenking waren er ook ooggetuigen aanwezig, die herinneringen ophaalden aan het Sinterklaasbombardement. "Ik zat mijn broer op school en we zongen altijd het lied: 'er ruist langs de wolken'. En precies op hetzelfde moment begon om half 1 het verschrikkelijke ruisen van de bommen. Mijn broer nam mij in bescherming en samen hebben we mijn ouders opgezocht", legt de man uit die destijds 8 jaar oud was.
"Het is de enige keer dat ik bang ben geweest in de oorlog. We lagen met z'n allen op de grond in de gang voor het geval de bommen op ons huis zouden vallen. De bommen zijn letterlijk over ons huis gevlogen", vertelt een andere ooggetuige.
Andere bombardementen
Ook andere bombardementen die Eindhoven teisterden tijdens de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. "In totaal vielen er 421 burgerslachtoffers en dan was het meest heftige bombardementen ook nog eens één dag na de bevrijding van Eindhoven", zegt Sergio Derks van het Philips Museum.
"Vliegveld Welschap was ook bezet door de Duitsers en is in de Tweede Wereldoorlog vier keer gebombardeerd. Daarbij vielen ook burgerslachtoffers en militairen die hier zijn omgekomen aan beide zijden. Allemaal slachtoffers die bij deze herdenking zijn herdacht, maar vooral de rampzalige gevolgen voor Eindhoven en de inwoners ervan", vertelt Derks aan Studio040.
Laat je reactie achter